岩岩到左英國了[3]

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
因為個fd上年lotr到左
未有vaild visa再加上果時英國佬未必咁多人知bno係乜鬼野黎
而家照做得就放心
去到諗住邊打散工邊學英文
Nino好似用黎交稅,但公司無你nino好似搞唔到
幾大呀bro? 我plan自己一個去好淆底
3張
仲帶一大一細去,得果幾廿萬
我都好淆
所以去到即刻搵屋租
搵散工打
而家5+1俾放寛俾一家大細前後腳去
有諗過自己去到settle左先
再接佢地過黎
問題係驚8月港共玩野封關就pk啦
所以都應該一齊出發,搏唔過
你起碼有個照應呀。諗住做番本行定點?我諗緊去到個度,做幾多年野先買到樓,始終無理由租一世屋
我諗果個fd會幫下拖掛
不過我諗分別唔大,理論上係唔可以旨意哂人
我覺得無咩照唔照應,無咩分別
有得做返本行咪做
冇既就讀課程做其他野ga la
同意呀希望之後買到樓
但冇你諗得咁快
你負擔細好多,自己一個
多謝巴打身先士卒
係我另一半話諗住留係香港,無法,佢有佢考慮,好似好自私咁
放心了
咁計都唔知你自私定佢自私
只能講選擇唔同,大家傾好左有共識就得
萬一香港情況再壞落去,你都可以打點哂英國d野
接佢過黎呀

另外講開照應,都仲煩緊邊度落腳好
唔預個fd會幫拖,係咪唔駛一定諗住佢個city
揀city果度搵資料,都唔知由邊度入手好
但又覺得始終有個熟熟地既香港人fd係附近好似好d
睇過d 資料
英國居民 =住滿180日既人
可以開一個特別既儲蓄户口
每年你入幾多落去 政府比多20%你
每年最多好似回贈2000鎊
但筆錢只可以用黎買樓 或 退休先用得
個計劃唔記得叫咩名

如果係英國居民又成世係地球無置過叫業
可以用一個叫help to buy 既計劃
5%首期買新樓
但要搵到銀行肯做mortgage
巴打可以研究下
二十年冇去
印象中火車站落斜行去海邊
海邊有多野食
好正
佢有BNO呀...驚去到個度搵唔到食...
wa正wor
真。助首置計劃
港共果d
我未置業呀,係香港番左咁耐工,因覺得要供30年樓好唔抵
我細你小小,諗住年尾一個人過黎,budget 同你差唔多。

我都仲plan緊住邊
咁咪啱哂可以用到個plan
我都摷下資料先
我自己諗法係住左成世一級大城市
唔想住London
雖然工作機會多
其他城市就我建議你搵下youtuber幫你西咁d城市
果幾個城市你再自己搵料揀一個落腳
心水 係reading , 因為近london
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞