細佬條女屋企開價禮金要150萬

715 回覆
1243 Like 71 Dislike
正路聽過男家俾完禮金都會俾返相應嘅嫁妝新娘
你俾完150萬,未來岳母係咪出首期先?

其實古代都有禮金呢個傳統,尤其d 窮人即農夫之類
點解要有呢個傳統呢?因為當時女人唔值錢,留係屋企係屬於浪費米飯,所以等同賣女咁既方式,當係多年養育之恩。但係當你賣女後,由於農戶好多時只會有錢俾長子娶老婆,所以好多時係幾兄弟一齊搞阿嫂,呢d 黑歷史其實時至今日大陸都有發生,不過就唔係娶既而係捉返黎

而有錢人家就唔同d, 點解會講門當戶對,因為當你科左水即係納徵呢個儀式後,明清以後女家係要回禮,通常係收幾多回幾多,當然二黎都係增加係市場上既關係網啦
大左肚仲8888? 傻撚左啊
其實歐洲都有女家俾嫁妝男家,葡萄牙就係嫁女俾英國王帝先會俾左孟賣英國
我覺得應該係睇女方家底?
如果係公屋窮撚獅子開大口咁樣就飛得
但係如果本來屋企都係有家底 不嬲都係富養個女既話
咁又覺得正常
樓主住邊頭
屌撚柒9你細佬啦
李家誠娶徐子淇畀左過億禮金
我呀公嫁最細個收左一皮
但送左全屋家私電器
一係條女太好太正,一係你抵俾人嗌咁高
簽左紙先講從來都係最好做法
癲到
個payback period 仲要考慮 time factor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞