有冇人plan過日後去左英國買賣美股既稅務安排?

63 回覆
15 Like 1 Dislike
Capital gain tax 唔係全球計?
利申:唔識,留名學嘢
做左咁多年香港人參透到

有d地方有錢都享唔到福
有冇錢都係含

所以趁後生 去異地重新開始
Ching 既例子好L正
真,中產咪放假最多去兩星期歐美chill下走馬看花燈
返到香港咪又係比老闆捽,佢又屌返下屬
基本上就兩三招
唔可以好似而家咁,人就住香港/英國,錢就係美國離岸咩
香港無資本增值稅 而且政府係徵本地獲得既收入既稅
英國有資本增加稅 而且佢係全球徵稅
所以應該唔得
買完唔好賣長罷

年年realize個數唔過個allowance!

一係搵屋企人account玩
大陸人係香港打散工,唔交税,住公屋,拎綜援,都係合法,走法律罅,你地又屌!?成班雙重標準,跟本骨子裏係支那人,垃圾
打散工唔交稅係犯法 只係難check捉唔到

你打散工照報稅 但砌到條數啱啱breakeven唔使交稅
咁先叫合法又成功咁避稅

係資訊咁發達既時代都仲有人唔識分tax evasion/ avoidance
去到幫屋企人開,佢地又唔去英國就無問題
講英國稅務無人講ISA?
ISA入面有cash account, stock account 同 lifetime account
ISA入面既利息 Capital Gain同Dividend 全部唔徵稅

但每年你可以入落去個Account個額好細
我冇理解錯係每年只可入20000鎊

ISA 入面既Lifetime ISA 係專用黎退休or置業用(其他原因而提走會收20%稅)
你供1000 政府俾用25% 你 實供1250

但Lifetime 每年最多得4000鎊限額(20000入面既4000) 仲好似18-39歲先開得(?戴頭盔先)

ISA 係俾打工人處理退休多 一入社會即做ISA就好正
當然港人照做冇壞 唔個設計期望你會5-10年內拎任何一分一毫 當年供股票for退休就ok
我冇理解錯 UK銀行存款既利息要交稅 因為係UK產生
所以可能要申報
上面有ching 搵到source 有人問過英國稅局如果有個手Non-UK居民(非稅務居民)以Cash gift形式過錢(例子中係用40000鎊)俾一個居住係英國既人(非英國居民 非稅務居民)有冇需要交稅

當時稅局reply係cash gift 不需申報
類似家人俾錢自己仔女英國留學既生活費 仔女不需要報稅一樣

但如果係永久住民(有永久逗留在英國既意思,如有個永久地址)就未知 因為Domiciled 要徵全球收入

有唔少避稅既做法

我見一般炒股避稅既做法係搵專人幫手開間Personal(Family) Investment Company, 自己低息/零息借錢借俾PIC炒股
公司收其他股息 本身不需收息
公司炒股既Profit 因為係公司 所以計稅係扣曬支出後既19%公司稅

當然點將公司既俾返自己就睇你以股東派公司股份既股息 定董事/職員薪金(以公司既支出形式)

其中HMRC 好想針對「零息借錢(或換公司股份)俾公司」 因為公司還錢俾自己時果筆完全不落任何稅網
遲d可能會係initial capital 中既loan capital 會有最高比例限額
特登開間公司又唔同
始終你都係交咗公司稅
香港自僱人士都係咁搞

但如果用所謂cash gift
咁就要睇到底真係cash gift 定講大話啦
如果筆錢一直係你嘅 股票操盤又係你
咁我覺得係走緊法律罅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞