有冇人plan過日後去左英國買賣美股既稅務安排?

63 回覆
15 Like 1 Dislike
資本增值稅
頭12300鎊唔洗稅

股息稅
頭2000鎊唔洗稅

係咪本細就唔洗理?
本要幾大先要考慮開公司/Personal Investment Company 避稅?
福利就想享受
義務就想逃避

最後揚咗攬炒就唔好啦
唔賣就冇cgt, u can borrow against it
合法避稅 唔係逃稅
我想知道大前提上繳所有交易紀錄下 邊種稅務安排最適合
我唔想去到做人地國家負累
不嬲稅務有好多種唔同既報法
大把有錢佬合法報稅 收少啲
又唔係犯法既前提下 小市民咁做有乜問題
想問其實係咪要每年realise 個gain 先可以claim 到每年嘅allowance
香港公司炒股既dividend同interest係咪唔駛比稅
做壞榜樣
大把有錢佬搵會計師睇下點合法地報稅而唔好交咁多冤狂稅啦

即係超市賣$10 一隻蛋 / $28 3隻蛋
你個思維就係你唔用$20買 2隻蛋就係攬炒

on99
用美國離岸户口炒 唔運錢返去係咪唔洗交
咁咪跟英女皇個方法避
唔運番俾自己用都冇意思
美英稅局資料好似係互通 離香港岸都會知?
所以make a living 維生就難係英國?

另外
美國股息稅係英國居民由30% 去到15%
果85%股息是咪都有英國稅要俾?
咁用香港 支牛 炒呢?
得閒係自己個香港戶口轉錢過英國 又點計?
我有諗過
但英國話每個人都有義務申報收入
如果每年/每月定時有戶口轉錢過黎
If你有申報 你要預有人會問係咩錢先 唔知佢受唔受你理由
如果我名義戶口帶100萬hkd過去生活
其他錢留係我父母acc
過一兩年再由佢acc draw 50萬返uk
係咪會比人徵稅可否當cash gift
唔識就唔好撘嗲啦。。。
有研究過,應該可行,但最好問下律師
網上睇 hmrc.uk forum

Posted 6 months ago by Emib
Hi, Im currently a UK-resident and non UK domiciled. So a family member who is a non UK-resident and non UK-domiciled transfers me a cash gift (e.g £40,000) from his non UK bank account to my UK bank account, will that money be subject to taxation? Do I have to declare them in any tax self assesmnet form or so? Thank you

Posted 6 months ago by HMRC Admin 2
Hi,

The cash gift will not be subject to taxation and you do not need to declare this anywhere.

If the money sits in a UK bank account and earns interest, the interest may be subject to taxation though.

Thank you.

gift cash from family應該唔洗 declare
唔知道遺產稅係唔係跟英國呢?美國得6萬免稅額,萬一有事都好甘,屋企人冇咗一大部分,畀咗美國,英國個免稅額就高啲
我地係做稅務規劃唔係逃稅
只係係法律的框架下,合法而且合理咁承擔稅務責任,同時平衡人生中其他持份者嘅利益
女王收少左唔少稅 雖然對個體戶係好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞