<一人一日一張>野生動物攝影交流區

1001 回覆
96 Like 3 Dislike

白額高腳蛛

其實邊張影得比較好

白額高腳蛛

係唔係用olympus TG影?

係歐洲影嘅 common dolphin

有無多d?

大把

全部用 nikon d700, 70-300 vr g 影

好近

手執毒蛇 眼鏡蛇
當然隻手唔係我

其實邊張影得比較好

以下個人意見

兩張都唔係幾好...
一黎無構圖
二黎蝴蝶個角度唔靚
而第二張左下角係背景見到人。要留意唔好將d唔需要嘅留係背景

加油

黃尾鴝
努力推上1001

係歐洲影嘅 common dolphin

有無多d?

大把

全部用 nikon d700, 70-300 vr g 影

好近

最近嗰時太公對唔到焦

訓更覺嘅大炮疏羅
又名擬雙帶天竺鯛

訓更覺嘅大炮疏羅
又名擬雙帶天竺鯛

巴打成日去潛水?
草鷺
屌你 呢度d動物相
d攝影技術大部份都勁
d相又靚 d色又sharp
痴撚線公司

鏡頭勁+夠陽光嘅話 (總之快門要最少到1/250以上)其實唔難
唉冇錢買遠距鏡 呢兩隻嘢完全唔怕人先影到

European Robin

Grey Squirrel, 呢隻係美洲原產嘅外來種, 唔係好嘢, 取代晒歐洲原生嘅Red Squirrel

btw有日行行吓山見到有海鷗(European Herring Gull)嘅巢,雖然喺市區成日都見到佢哋喺屋頂築巢,但喺自然棲息地(懸崖)見到真係好難得,你見唔見到隻海鷗BB喺邊?

以前成日唔明點解海鷗BB係灰色,見到呢個環境我就明咗,因為我喺現場睇咗十秒先搵到
唔記得喺邊度影同埋咩嚟

呢張喺St.Kilda影
屌你 呢度d動物相
d攝影技術大部份都勁
痴撚線公司

鏡頭勁+夠陽光嘅話 (總之快門要最少到1/250以上)其實唔難

外國影動物會比較易,但香港影雀就好難
而且影wildlife其實有好多skills外人未必會知,影落先會發覺

如果巴打仲係覺得咁易,我借成set gear比你,如果你一日內係大埔滘影到十張出得街嘅林鳥相我當你贏

btw 影雀仔1/250太慢,除非隻野唔行唔走,唔係最少1/400都夠
唉冇錢買遠距鏡 呢兩隻嘢完全唔怕人先影到

European Robin

Grey Squirrel, 呢隻係美洲原產嘅外來種, 唔係好嘢, 取代晒歐洲原生嘅Red Squirrel

btw有日行行吓山見到有海鷗(European Herring Gull)嘅巢,雖然喺市區成日都見到佢哋喺屋頂築巢,但喺自然棲息地(懸崖)見到真係好難得,你見唔見到隻海鷗BB喺邊?

以前成日唔明點解海鷗BB係灰色,見到呢個環境我就明咗,因為我喺現場睇咗十秒先搵到

巴打如果有興趣wildlife就買支平平地嘅tele玩住先
難得有咁多動物唔驚人

訓更覺嘅大炮疏羅
又名擬雙帶天竺鯛

巴打成日去潛水?

係,不過主要係香港潛

用黎做魚蛋嘅狗棍魚
英文叫lizardfish(蜥蜴魚)

下次可以試下較光d
草鷺

正野

我只係見過一次
屌你 呢度d動物相
d攝影技術大部份都勁
痴撚線公司

外國影動物會比較易,但香港影雀就好難
而且影wildlife其實有好多skills外人未必會知,影落先會發覺

如果巴打仲係覺得咁易,我借成set gear比你,如果你一日內係大埔滘影到十張出得街嘅林鳥相我當你贏

btw 影雀仔1/250太慢,除非隻野唔行唔走,唔係最少1/400都夠

講影雀就真係有苦自己知
啲林鳥成日彈出彈入
係林入面又陰 iso高少少cut圖出黎又唔出得街
影果陣又要有樹技頂住曬
有時仲要對到啲樹枝
對到隻野又彈走左
見到影唔到 真係會唔開心

花嘴鴨 普通野
林鳥都係搵個位等運到,
有d鴝同鶲唔會點郁1/25快門都影到
山雀,鶯果d就真無能為力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞