<一人一日一張>野生動物攝影交流區

1001 回覆
96 Like 3 Dislike
最近見到有多小小人post 野生動物相
所以開個分享post

歡迎所有人post野生動物相
動物園入面嘅相都歡迎,不過貓貓狗狗個d寵物就唔好啦

各位每日最多post一張,最好就加幾句講下隻動物或者講下張相背後嘅故仔

技術、器材同生態知識交流都無任歡迎

今日同大家分享嘅係海港海底會見到嘅動物
學名係Kaloplocamus acutus,係一種海蛞蝓(Nudibranch),
台灣有人叫佢做著火卷髮海蛞蝓

乜野係海蛞蝓?
你當佢係係海入面住嘅無殼蝸牛就得

松鼠呀,
打雀果陣遇到佢,
豪不猶豫即刻影低,
600MM的鏡頭加上側光,
意外地有唔錯的效果.

效果幾好

隻野係唔係好近?
乜螽螽?乜螽螽?

佢就係螽斯,佢同蝗蟲好似架~大家都係不完全變態的昆蟲,正因為咁若蟲和成蟲喺外觀上分別唔大。多數螽斯是不揀食的雜食性昆蟲,口器係咀嚼式口器;多數食啲嫩草或細小昆蟲。而分別螽斯同蝗蟲就可以睇觸角,成年螽斯的觸角比身體仲要長‧而蝗蟲的觸角比較短。
乜螽螽?乜螽螽?

佢就係螽斯,佢同蝗蟲好似架~大家都係不完全變態的昆蟲,正因為咁若蟲和成蟲喺外觀上分別唔大。多數螽斯是不揀食的雜食性昆蟲,口器係咀嚼式口器;多數食啲嫩草或細小昆蟲。而分別螽斯同蝗蟲就可以睇觸角,成年螽斯的觸角比身體仲要長‧而蝗蟲的觸角比較短。

你呢隻翠綠色幾靚
係香港影?

效果幾好

隻野係唔係好近?

15呎左右,
一發現佢,
就立即調較好曝光補償(任何牌子有佢一套排法)
2秒間決定好就影了

我未試過咁近見到松鼠
次次好遠見到佢就走左
乜螽螽?乜螽螽?

你呢隻翠綠色幾靚
係香港影?

香港丫
城門水塘,影果時淆晒底。

香港都冇乜比較大既野生動物,狗公就周街都係
城門水塘,影果時淆晒底。

香港都冇乜比較大既野生動物,狗公就周街都係

留名大力支持

少左出去 無貨仔
對唔住大佬 唔識規矩

香港瘰螈 香港唯一一個有尾嘅兩棲類動物

少左出去 無貨仔

1.白頭鵯 周街都見到 很普遍
2.不知名初生鴨 同fd搵蛇果陣見到

松鼠呀,
打雀果陣遇到佢,
豪不猶豫即刻影低,
600MM的鏡頭加上側光,
意外地有唔錯的效果.

台灣影 勁近唔怕人
強帖留名
支持樓主 題材獨特 港豬需要的是令人會心微笑的正能量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞