其實加拿大好唔好住?(2)

77 回覆
3 Like 5 Dislike
多倫多不停落雨
推一推先
請問巴打知唔知多d 關於property mangement 呢行既嘢。

我本身係香港做緊pm,想過多倫多用owp 搵pm 工。唔知多倫多呢行惡唔惡做,而且會唔會請新移民。
冇計到屋租,地稅,管理費?
地稅個個地方唔同,租金有平有貴,呢啲要留返你地自己去計劃。
稅重,又一個人揾五個食,又要幫補我地幾個讀書,當然要量入為出
Property Management 公係有,
你去呢度睇下:https://ca.indeed.com/m/jobs?q=property+management&l=Toronto%2C+ON
香港同大陸多基建,博命起樓,所以civil係香港好搵;相反外國玩高科技玩cs/it,mechan做廠,或者能源反而吃香。

不過去到加拿大冇所謂啦,有份FT, 穩穩定定夠過世咪算囉
初初冇呢邊經驗,叫價一定低,我朋友civil eng, 香港做咗超過十年,讀完咗MPhil之後再過嚟讀PhD,好辛苦捱完,出嚟之後人地只係俾86k per annum 佢,努力同收入係唔成正比

但記住第一份公係最緊要,之後就會好好多
thanks 巴打
做property manager 要讀+考牌。

https://ontcondolaw.com/2017/05/23/licences-for-property-managers/

如果係喺property management office 做assistant 之類,新移民都有機會。
其實有無話點解加拿大嗰邊咁缺IT人 係短期定長期
本身有啲自學底 想過去轉行讀programming
但驚讀完之後IT呢行已經飽和
可能因為勁嘅去哂美國
呢樣都睇過下,多謝巴打指點
都係睇下有冇d pm admin 做住先
真係好貴下
on省兩個人一個月17-18 k 包所有洗費唔知得唔得
Ching 想問下Montreal 半年生活費大概要幾多?

點解加拿大咁著重當地經驗
Toronto
資料只供參考:
單身人士,你每月大概要有如下支出:

Rent: bachelor or 1 bedroom condo 1400-1700
Electricity: 130
Gas and Water 住condo/apartment通常係包
Unlimited Mobile Data plan: 80-100
Foods: approx. 500
Transportation: TTC bus (多倫多公車) 12 months pass 156 or monthly pass 143 (假設你唔使commute 去另一個城市返工,唔使轉第二間巴士公司再俾過錢)

個List只包基本生活需要
我冇包任何TV Cable/Streaming Services
冇計任何娛樂
假設你唔養車,亦唔建議新到埗嘅人花呢啲錢,頭一年睇定啲先!但可能又負擔到的話要去學車。
要有車的話,新牌保險份$每個月會多過你供車嘅錢
當你買幾千蚊二手車,但你保險都會係幾千蚊一年

另外唔好買樓住,build up咗自己加拿大嘅credit history先

生活方面,有啲一定要提,
香港人好多習慣三餐日日出街食、買外賣,呢個一定要改
你要習慣自己煮嘢帶lunch,之前一晚煮多啲之後pack lunch for the next day,要學習接受食隔夜飯餸。
大部分人都係咁,唔會取笑你,亦都唔係份份工都有咁多時間俾你食,你老細分分鐘自己都係一路食住麵包一路同你開會
你又可以選擇日日Starbucks,但我話俾你聽屋企自己煮咖啡係慳到返一啲錢

加拿大,正正常常working class,多二百蚊錢剩已經睇到個生活上分別
好多人真係living paycheck to paycheck
上半個月糧交租,下半個月糧就cover 其他生活所需

暫時諗到咁多
呢個唔熟唔敢答
但keep in mind
雖然Montreal 大部分人識英文
但係揾工唔識法文,你機會少咗好多
之前有巴打話上面租金平啲,希望佢見到可以補充
多謝呢位巴打提點!
知唔知property management office 既assistant 係咪要喺香港有相關background 先有機會請?
喺香港做濕9 文職,同pm 冇關,去到加拿大唔知做咩好
香港有相關經驗對你搵property management office assistant 唔會有咩幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞