其實加拿大好唔好住?(2)

77 回覆
3 Like 5 Dislike
如果一個人冇乜包袱,可以去一轉台灣行吓,反正香港去台灣唔貴,睇吓自己有咩感覺。

台灣會越來越多香港人,唔知工作環境會唔會變,將來競爭會唔會好大?

加拿大,有嘅係政治、社會氣候比較安定,如果你唔介意生活單調,中意靜靜地工作、生活係真係幾唔錯。
下年讀埋Top up想申請3年工作visa過黎
但係最大問題係冇錢 過到黎頭一年租嘅資金都冇
仲有最大最大問題係女朋友唔想走
巴打,來問吓你爸以前喺香港做咩工程師?Civil Engineer?Structural Engineer?
多倫多有邊區係安全啲
然後租金又冇咁貴
優先考慮shared house
巴打,我終於追完上個post。你爸爸喺香港讀Electrical Engineering。咁想問吓你爸喺香港時,係做大電(high voltage, 簡稱HV)? 還是起樓?

起樓的話,你爸就是做細電(low voltage, 簡稱LV)
留名
唔好意思,呢邊朝早,剛剛先起身!
我老豆係Civil底,移民前做咗好多年,
佢過嚟後揾咗成年,一係合約,一係去温哥華嗰邊,最後佢為咗陪我哋幾姐弟,冇去溫哥華,之後一路揾civil eng工,一路幫人剪草、做landscaping去keep住啲收入,當然我哋初初接受唔到,同埋始終係季節性,冬天基本上係零收入,但佢反而安慰返我地話同以前落site差唔多,不過依家要落埋手!

不得不提,因為佢份人最中意同人講嘢,又八卦又性,包括Tim Hortons買一齊排隊買咖啡嘅陌生人、仲有佢啲剪草客最中意同佢吹水,之後做property management 份工,就係佢其中一個剪草客介紹,入咗去之後一路做到退休。
EE嘅唔係我老豆,係我幾個舊同學,當中只係得一個揾到eng 工,其他都走咗去做programmer,另一個Chem Eng去咗賣樓,發到豬頭咁!

坦白講,我覺得其實響呢邊,做licensed electrician 會更多機會,仲幾揾到食嗰隻。
East York 、East Toronto 近morning Side近Kingston Road、Finch & Jane呢幾個可免則免
如果一條友,downtown apartment 近u of t 其實好多都可以同人share,係affordable!condo就貴好多
另外可以去rentals.ca 睇吓租金相關資訊,at least 有個baseline
Scarborough or North York住唔住得過?
如果冇車嘅話 係咪揀地鐵沿線會方便啲?
另外 如果想搵工嘅話 downtown係咪會多啲機會?
好多問題 打攪晒
咁如果溫哥華呢
有地鐵當然方便好多,但係要轉車係幾乎必然
工作方面,其實度度差唔多,Scarborough 要好小心睇,因為舊,人比較雜
唔識唔敢答,但一定貴過多倫多
有冇啲網係有講邊個地區多啲crimes㗎
其實住downtown嘅好處係咪只係方便啲
但應該都會相對雜啲?
https://data.torontopolice.on.ca/datasets/af500b5abb7240399853b35a2362d0c0_0

嗱,公平啲睇,旺角都有雜有唔雜!太舊太平價嘅,一屋十伙就算三百蚊租你都真係唔好去,例如pacific mall 附近,有啲一屋十伙專租俾大陸人,雖然各自為政,但你亦未必想住,咁如果你去markham road夾steeles,好多南亞人,又唔代表佢哋會搞你,佢哋其實返工仲勤力過你,只係你附近日常買嘢嘅groceries stores,會多啲賣啱佢哋嘅嘢。

依家downtown core因為pandemic ,多咗人搬返去同屋企住,空置率高咗係真。

[img]https://na.cx/i/TL0XFKj.png[/img]

另外有人可能想知,一個我呢啲typical嘅working class,住多倫多鄰近地區,一家四口再加照顧父母嘅支出,未計供樓、供車啲錢,一個月支出大約有幾多。

由左至右:

最大支出係Groceries +日用品
我哋比較捨得食,又一次買兩、三個月嘅食物放freezer,負責自己一家四口同分開住嘅父母,所以差唔多1000蚊
第二大支出係utilities,又係兩個households計
第三大,係home improvement/maintenance
笫四大,三架車入油

第二幅圖係其他雜項,我哋少買take out or dine out,所以相對少支出
醫藥費有二百幾,老人家有啲嘢唔夠cover所以要自己貼出嚟。

當然人人需要唔同,但係唔想大家太天真,以為好少錢就生活到。

但有未必個個好似我咁大開支

Repost 2nd image
得罪講句,你一定要解決同另一半嘅分岐,解決唔到最後都會要分開。

另外你點都要有兩手準備,realistically 嚟講要有至少6-8個月嘅錢俾自己一個人慢慢搣。
咁點解唔全家搬去溫哥華住?另外你爸喺香港已經charter左?
巴打真係好幫得手 答咗我哋好多野
因為計過條數負擔唔起住温哥華同生活
加拿大嘅civil engineer嘅人工唔係好高嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞