有無人下星期會去tvb藝訓班面試?

193 回覆
26 Like 611 Dislike
Bigbigchannel
9報咗 嚟緊呢個禮拜in
但係幕前後一齊in真係唔知問乜

利申之前apply過viu 同其他Media
應該係CV廢到入唔到行
喺某youtube channel做咗三個月
9估
可能全部applicants都比藝員班果邊screen一次,
再遊說你去演戲stream
因為好缺演員

至於演員以外其他空缺可能有,但唔多
我估今次佢地主力搵演員
其他野只係配菜
用假嘢囉
有冇開過
咁睇嚟我都係陪跑
又唔代表其他post唔請人
只係佢地會說啲人轉藝員
同感
無論報幕前定幕後通通都要試戲
間電視台都就嚟收皮你先入去!?替死咩!
有無咩學歷要求 下年諗下
一間公司投放資源搞咁多野,會咁易放你走?
訓練完,佢隊份一簽簽十年,底薪幾千,計Show錢嘅約俾你,簽唔簽?
pay台執柒咗,pearl冇雙語廣播,新人未夠班做台聲,幾多節目要dubbing ,有數計,冇人會確保你爆show定冇show

大台啲死約出名辣,咩玩法都有
你肯為嚿石踩幾多年?花時間諗諗
唔阻人入行,係路過想講句,見過好多人抱住同一心態,結果仆曬街
其實你知唔知好多 4A 廣告公司/production house既人都係喺 TVB 浸出黎,由 Production team 到 CREW 都係

簡單D講,Hea 做/求其做唔代表冇料,公司出幾多糧咪做幾多畀公司囉
咁唔係想做藝員,做配音dancer份約應該無咁辣???
係咪chur到仆街
咁呢啲自己識諗啦,配音呢行好多都自由身,簽十年我相信唔存在,就算真係焗你簽長約,咁咪唔簽囉,我未至於非呢行不入
呢個年代入行就拍片入喇屌你係咪戇鳩仲去廢老媒體
唔係做幕前拍乜撚野片?
自己一個報
呢度好多唔知出面世界點運作既學生哥
Dubbing同dancer佢一律計做藝員約,上面有ching問點解會炒埋一碟,因為配音員係跟藝員科,並唔係想像中跟幕後
藝員少會簽年期短嘅約,始終唔同PA/writer/JP咁多人,隨時有人補得上
台慶dancer除外,個種係外援,計單job錢

藝訓嘅冇意外就成班都簽,賤價簽縛長年期,駁一兩個會紅就夠,冇人紅亦唔蝕
養一個每月先幾千蚊,俾你多show先萬鬆,請特約老臨都要錢,直接簽慳返搵街外人嘅功夫,多年嚟都係呢套營運方式

份約有幾辣,睇佢點開,有啲升職條件係要加簽多年死約,有啲冷河期異常地長

入台係選擇之一,都可以試報啲配音前輩嘅班,佢地自由身有導配job喺手,俾人相中就入行實戰
小朋友,其實好多出面D Production House 都唔會養住一大班 CREW / Production TEAM, 有需要就吹雞搵外援,而D外緩好多都係TVB出身/ 仲做緊TVB出黎秘撈 (其實你去到 viu tv / RTHK 可能都係見到同一班人架咋)

冇人叫你入去hea, 我係講tvb入面人工低、工時長、好chur ,所以 hea 做,不過大台收入穩定,你大個就知收入黎講,穩定勝於一切,

同埋個人 Technical 野TVB入面就算最差果班人,分分中係出面個世界嘅中上,做唔做到,同肯唔肯做係兩回事,唔通賽車手走去做職業司機下下要踩到200-300?

仲有,Production House 有幾多幾會畀你學?
一黎就打真軍啦,乜都唔識想入 4A ? 想下好喇

而且 Production House 係有客就要做,冇客冇得做,電視台自己本身就係個客,長期要有output,你覺得邊度學得野多? 

唔係要幫TVB 講說話,呢個係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞