(26)電瓶車討論區[95]

1001 回覆
0 Like 5 Dislike
置頂post未完成,請接龍

Q: 想學電單車, 邊間好?
A: 關於學車問題, 請移玉步至隔離post 「考緊26?你問我答!」

Q: 新牌買咩車好?
A: 請參考

https://www.youtube.com/watch?v=VFszC8jutcs&list=PLfxONAWHqrehSVzgiONfbl5GOCQc40V2N&index=3

Q:邊到買車好?
A: 二手: 28car, facebook marketplace
新車視乎牌子: (紅色係總代理, 其他係分銷商, 以下為大路牌子)
Honda: 燦基 (旺角), 恆基 (銅鑼灣), JMCA (土瓜灣)
Yamaha: 萬里達 (太子), 銀星 (深水埗), JMCA (土瓜灣)
Kawasaki: 泰力 (北角), 翔利 (土瓜灣), JMCA (土瓜灣)
Suzuki: 鈴木科研 (觀塘), 文偉 (堅尼地城)
Ducati: Ducati Hong Kong (新蒲崗)
KTM: KTM Hong Kong (新蒲崗)
SYM (三陽): 奧士 (大角咀)
Vespa: Motoplex (土瓜灣)

水貨車: DS MOTO (大角咀)

Q: 學車買咩頭盔好?
A: 睇$做人 大路鋪頭有
土瓜灣: 車迷 油麻地: 頭盔 元朗/深水埗: 預瘋 九龍城:熊興(Arai代理) 花墟:加利(Shoei代理)

Q: 電單車(26)有咩種類?
A: 同46一樣, 有分棍波同自動波, 外型大致上可分為:

啡鈴(sport bike): 棍波為主, 模仿真實賽車的外型, 坐姿偏高, 騎姿會比較趴, 因為有流線型外殼(fairing)包裹故俗稱啡鈴

街車(naked bike): 棍波為主(亦有少量自動波款), 坐姿比啡鈴舒適, 適合於市區使用, 因為無外殼所以英文會叫naked bike

巡航車(cruiser): 棍波為主, 特點係腳踏偏前, 坐姿舒適且坐高低, 適合長時間駕駛

綿羊(scooter): 自動波為主, 亦細分有龍骨同平地台(無龍骨), 坐姿舒適且靈活, 另外有大容量貯物空間, 適合於市區使用

爬雞(dual-sport/off-road): 棍波為主, 車身輕而且坐高較高, 主力用於非鋪裝路面(爛路/越野)

咁快爆
無人開po
個個心地唔好
得柒頭傻鳩先揸26
開嚟做咩
新手留名
邊個唔開新po 剪jj
想問衝左黃燈, 之後閃咗一下
隔幾耐會收信? P仔
你以為係黃燈啦
可能頭碌個係黃燈,尾碌過係紅燈

應該唔會吧,應該頭碌過個時紅左先會影?

睇完依片post我好驚,日日返屋企條路都有個衝燈機,仲要轉左灣,我成日收到架車好慢我先過

申利P仔
劉明
返屋企條路就唔驚啦,行多幾次就會知道佢咩時間會轉燈。
lm
留明
留名
我屋企樓下都係咁喎 冇嘢嘅 其實你轉得左彎都收慢架啦 佢轉燈點會停唔切
驚後面撞上黎撞到我姐
重dup先有機會嘅咁
㩒多幾吓剎掣,令到brake燈閃多幾吓,再唔係伸定隻腳出嚟,比多啲signal後面知你係痴線佬
我都係怕人篤屎忽,望到啲行人唔衝出街或者十字路口無車衝出嚟就會扭大油過黃燈
最緊要望吓左邊有冇白鴿籠
P仔最驚唔係加監咩
岩岩尋日pass左路試想出R3諗緊黑色定藍色好
屌哂你班ON9仔
藍色for Sure啦
藍正過黑嘅 r3嚟講
抽快期啦
你班友心地咁差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞