(26)電瓶車討論區[95]

1001 回覆
0 Like 5 Dislike
有冇咩26條喉似F1?
改裝/原裝喉
最好新車
想請教吓,嚟緊考26,如果出架pcx160 返工用,只行屯赤其實夠唔夠做?明白馬力大d 有事起上嚟都避到,但諗緊屯赤都唔係話要好快,又無得點cut 線,加上budget同唔想麻煩買二手,所以考慮緊出架新嘅pcx160
學牌出CB190R點睇
無問題
最緊要知自己出黎做乜
練車?出車?
我識人揸pcx150日日天水圍尖沙咀來回返工都冇問題,highway唔行快線就ok la
其實真係有起事上黎,好少情況係靠馬力就走得甩...
就好似對面線炒車成架車飛埋黎,你估現實你渣住架公升級街車就可以好似電影咁即時俾油走人咩,實際情況只會個腦一片空白然後俾人撞死。

成日講有馬力就可以避開危險,睇左十幾年車CAM片都未見到一個咁既情況,基本上唯有靠意識先可以避開危險。

所以唔洗諗依樣野,只需要考慮自己駕駛習慣同需要
例如你經常雙騎/鍾意俾大油,而且要大量儲物空間既就考慮大羊
唔係既就細羊啦

BTW 我都訂左PCX160
唔一定係有撞埋嚟
例如有貨車無睇鏡平線夾埋嚟
>300cc 26 一吓大油就走到
咁係唔同渣法姐,唔通細CC綿羊就唔會遇到俾人盲CUT既情況咩

所以到最尾都係要睇你需要同駕駛習慣
無話大CC D就安全D既,所以買車唔好因為"安全"而太介懷CC數
師兄態度同觀念正確
我只係話
大cc車 有俾油爬頭依個選擇
細cc車 無依個選擇
安唔安全睇自己點揸
就係咁
駕駛意識、經驗都好重要
情緒控制、知識都缺一不可

例盡量唔好左邊爬頭、勿貼大車
轉彎前靠邊、搵食車會恰26
依啲好多都係講經驗、留意路面情況,睇得夠唔夠遠、同埋唔好意氣用事

無得一概而論cc只係其中一個因素,最終都係睇餸食飯,安全至上
我渣125羊上公路
咪又長期行70行慢線
無咩問題
係 完全無問題嘅
有冇問ck幾時交車
諗住買cb300r上吐公
兩個月後買賣場見
因家人反對 低咪 300r
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞