有無人覺得依家出街食嘢價錢已經離撚晒地

329 回覆
2370 Like 17 Dislike
日日都呢個lunch?
要小心健康喎ching
我意思係話餐廳加價唔過分
加租加人工佢地又控制唔到
無理由做蝕本生意
要怪就怪政府地產商業主
物價同人工越嚟越唔成正比
係,開始50~60蚊
除非食垃圾
你都啱
識人做餐廳都經營得好辛苦
房地產投資真係害人不淺
嘢食又貴左
樓又貴左
人工又唔係加得特別多
你做咗學能測驗未? 閱讀能力咁低懷疑你連中都未有得升
之前食兩餸 叫野飲 兩個人share蒜泥白肉
每人都要七十幾
我夜晚會食野的
同埋唔係次次都腸粉,你當小食或點心

加幾多真係睇個老細食水深唔深
同埋識唔識包裝
同一價錢既成本
可以一個賣50
另一個賣80
九唔搭八
人地個logic都冇錯
十年前30蚊餐係有,正如而家40蚊餐都有
但唔係普遍現象,所以人地先屌尻你拎個別例子黎講多餘
又正如m記可以有25蚊餐有野食有野飲,一樣唔係普遍現象
朗豪坊隔離個熟食中心
好多都3字頭
有乾牛河加野飲
睇你番邊區啫
只係食得起$2x 微波爐飯
10年前20蚊有碗麵加靚餸
日本升職咪有得加囉.
做返相同職位邊有得加
$60-$70 勁貴
笑撚左
屌你老母 死五毛
窮撚食唔起
政府地方鋪租平
咁你要反省吓點解自己加得少
食親譚仔都80幾
而家杯珍珠奶茶都成$30-$40
以前頂盡都係$30樓下
整體咪人均收入都高左
做譚仔都萬6,7
以前做 waiters 有咁多咩
所以點解金拱門咁多人食
嗱,見你個傻仔同條柒頭打咁多字衝出嚟柒就畀面再應吓你

我講緊同回覆既係 豎碌皮 #283741 呢條柒頭講既 「十年前撚有30蚊餐咩!2011商業區午餐點都40樓上」,首先第一句 「十年前撚有30蚊餐咩!」< 已經係錯哂啦,例子都搵埋畀你睇

[玩食] 香港 新雅翠燒味茶餐廳 (中環)
*新雅翠燒味茶餐廳
地址:香港島中環威靈頓街108號地下
來源 : https://rufiw.blogspot.com/2011/08/blog-post_06.html

金豐茶餐廳 (CLOSED)
此店已改名為肥嘟嘟茶餐廳
來源 : https://www.openrice.com/en/hongkong/p-%E9%A4%90%E7%89%8C-%E9%87%91%E8%B1%902011%E5%B9%B49%E6%9C%8812%E6%9C%88%E7%89%88%E7%89%B9%E5%83%B9%E5%A5%97%E9%A4%90-%E9%87%91%E8%B1%90%E8%8C%B6%E9%A4%90%E5%BB%B3-p816283

東泰茶餐廳
來源 :
https://s.openrice.com/QrLJ0TDPB00

第二句「2011商業區午餐點都40樓上」,上面有住宅區同商業區例子,證明價錢係唔會相差太遠,亦都唔係點都40上樓上而且唔係單一例子咁我反駁條柒頭有咩問題?

而且而家我喺中上環都一樣搵到40蚊左右既餐仲要有飯湯有嘢飲呢個條件,就已經排除咗M記呢啲快餐,你條傻鳩又附和條柒頭講咩M記話你兩個柒上加柒有冇講錯? 仲有冇理解唔到呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞