有無人覺得依家出街食嘢價錢已經離撚晒地

329 回覆
2394 Like 18 Dislike
咪講歐美物價 用普通超市比較 D野仲平撚過香港
係貨品種類冇香港咁多款就可能係
唔知點解仲有人話外國物價貴 啲超級市場無論菜定肉都平香港好多 仲要本地新鮮野
屌你香港要食大陸野
香港2020年第四季就業人士(不包括外籍家庭傭工),每月入息中位數為1.9萬元,其中男性每月收入中位數20,000元,於上季相同,女性則為16,800元,比上季減少200元。

統計處公布,2015年5至6月,不包括政府僱員和《最低工資條例》所豁免的實習學員、工作經驗學員和留宿家庭傭工的本港僱員,每月工資中位數為1.55萬元,較2014年的1.48萬元上升4.9%。
聽到都唔開胃,好鐘意芝士咩你
香港個食物價錢 追到冰島個價 但係成個大環境同食物質素都冇得比
我就見識少 淨係知 英國 丹麥個D 普遍食材都至少打個7折 係至少
真啊
d milk cheese egg平到
又有新鮮雞胸
可能係老坑
以前香港真係平過外國
但係香港惡性通脹到傻
exactly
港紙就快變印尼盾 大家有錢好換定人民幣
偉大的特狗:$50 飯都食唔起,唔好喺香港出世啦,返大灣區啦
2017 通漲率上升左4.1% 相隔6年呎價萬2已成正常
係好L貴
仲要食物質素係無提升
個人工完全追唔到通脹
你人工加好多?
肺炎後其實啲大型連鎖都做特價
細鋪就減無可減
最撚討厭係啲死港女朋友50蚊叫碟草黎share
睇唔到睇唔到
總之奴工處6000蚊請programmer就睇到
兒登仔
離地低能出現
加左人工係咪唔可以嗌貴?所以話連登卧虎藏龍,加完人工就king of the world
啲人仲話台灣食野平但人工低 計返都唔平
唔知點撚樣計出黎 明明人哋食野真係超平
搵1萬都好好洗
一碟意粉賣98 成本都唔知洗唔洗30
宜家出街食唔係咁食

老老豆豆, 早餐先係最抵屌

所以早餐一定要揀C/P值最高又大大份
之後LUNCH 就求其食少少令自己食平D

再DINNER 再求其D 求鳩其食個生果早D 訓算

宜家食果D 乜閪打邊爐DLLM 咩牛小人, 平安燒J ,

我埋到去見張MENU 400$ +埋人400$ 落樓

我$400 買塊A5 返屋企細細塊鋸 生啪撚左佢都無咁撚嬲啦

出去食宜家又烏糟又全部大陸食材
又要幫埋佢交租

真心狗也不屌
股票執幾球唔講
平有平食貴有貴食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞