公院中層專科醫生現移民潮 「最穩定嘅人都走反映不安」

129 回覆
379 Like 4 Dislike
公共醫療醫生協會會長馬仲儀表示,過去半年自己朋友圈中,有4至5名中層專科醫生已經辭職,有人已離港,有人將於短期內出走;未辭職而加快送子女到外國升學的,更是不計其數。她慨嘆,以往通常是剛畢業而嚮往外國生活的年輕醫生,或退休醫生才選擇移民;在醫管局工作了十多年的中層專科醫生,一向很少會辭職移民,因要放棄穩定事業及收入,如到英國執業隨時要從較低級職位做起,薪酬或較在港少一半,「依家連最穩定嘅人都開始走,反映社會不安嘅現象。」

政府開始在不同界別展開肅清行動,教師及社工首當其衝;去年初疫情爆發時發動罷工的醫護界,暫未被秋後算賬。醫管局主席范鴻齡早前指,他個人認為前線醫護未必需要宣誓,似令醫護鬆一口氣。但馬仲儀認為,去年中政府落實《國安法》後,社會形勢越趨惡劣,「我哋由港英教育培養出嚟嘅一代,核心價值同依家唔一樣。」《國安法》實施後有教師被指宣揚港獨訊息被釘牌、通識科被殺科、大學工程撥款被抽起,及有建制派議員提倡在學校教室安裝閉路電視等,也令為人父母的醫生深感不安。

事實上抗疫期間政府容不下醫護專業的言論,特首林鄭月娥曾批評有「所謂專家、醫生」不斷抹黑全民普檢,早前又譴責有醫護污衊國產疫苗。馬仲儀直言,過去一、兩年醫護界別受到另一陣營攻擊,工作難免受影響,也加速同事出走的決定。

https://hk.appledaily.com/local/20210408/4E36PGHMZVAFJNPGWXEQMF5IZQ/
唔停咁俾你屌,仲唔走咩
要考過牌都幾煩.
公院醫生就係最清楚香港警魔姦淫女性同私刑的內幕
比你都實走

睇到成堆示威者去a&e都內出血,骨折,人事不省
就會諗狗隊殺左幾多人

自己唔理安全都想家人安全
cut一半人工都閃
當年讀到書入醫學院

讀完六年加一年placement 出到黎

原來對政權黎講不及一班毅進仔

講事實又話抹黑

又唔知幾時踩親佢條粗大過尼羅河既尾

係我都走啦
中產係最有能力走
香港政治無望,生活艱難,樓價物價高到核爆

點解唔走
連投白票都犯法,咁大家咪用腳投票走人囉
加下唔走等大陸醫生殺到來先走呀?到時冇得你走
睇吓有班連登仔喺屌鳩醫護,支持支那醫生落嚟香港都冇問題

你就知道班醫護留喺香港都冇咩意思
五毛:二等公民 搵唔到工 香港是最好的
我都諗到反修例後大增堆浮屍,墜樓案係謀殺案

身為醫生見到香港堆墜樓屍的相一睇就知死左好耐,正常boom一聲就有街坊去影相應該好新鮮

結合埋送院示威者的嚴重傷勢班醫生係親眼見,行家吹水一定提下

唔走可能會死的
醫生絕對有能力走
支共: 快d走, 香港人日日叫苦連天好興奮
問班垃圾官員
引入支那醫生先至攞命,走得摩無鼻哥 早走早着啦!
比起好多人 醫生唔算重頭開始啦
到時我依啲窮L長期病患命仔就凍過水
支共:走還走,咪帶走啲錢,我好唔掂
成篇野嘩眾取寵拎一兩條友以偏概全比連登仔打飛機

醫生先係最唔會走既行業,醫生讀咁多書仲要專科一去外國度度都有保護主義考唔番個牌點算?
係香港高薪做皇帝日日睇樓食好西唔好?

同當年醫護罷工一樣吹大左,見堆medic人無一個識既有join,個個專科training得鬼閒陪你癲

不過講事實就會比班無腦弱智仔屈係5毛
醫生可以揀而家去外國重新開始
或者5年後先去外國重新開始
或者10年後喺集中營重新開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞