信用卡被盜用喺歐美購物網站

38 回覆
6 Like 0 Dislike
佢係iherb畀人碌左卡定佢剩係iherb碌過卡所以懷疑iherb買野果陣洩漏?
如果前者係唔關事
佢喺iherb買過野 為方便save咗信用卡做default
然後check e-banking發現有人盜用佢張卡買iherb野
佢iherb帳號唔見有呢筆訂單,即係有人用佢張卡喺其他iherb帳號用黎買野
個hacker醒目在於第一次只係洗幾百蚊數目唔大, 而且仲係受害者有消費習慣嘅iherb上面消費, 搏受害者唔為意/識別唔到係咪自己買嘅
咁唔一定關事
佢可能係第二度洩漏再畀人係同一間網店碌
我都幾懷疑係iherb本身個保安做得廢
俾hacker好易獲取到用戶已儲存嘅信用卡資料
我都九成肯定係關iherb事
因為我個frd有張iherb訂單俾咗錢但等緊收貨, 就呢段期間就被盜用又係買iherb野, 時間非常接近
試過俾人碌左幾筆數總共1千2百萬越南盾
點肯定到佢冇去過其他地方碌卡?
定佢部機中毒?
以上兩樣都冇
如果佢用paypal就唔會發生呢件事
正常網站洩漏會有大批資料,唔會得一個半個,類似之前fb咁
你問清楚佢有冇中d間諜軟件或係其他地方入過信用卡仲好,或者釣魚網站
唔理喇 反正佢已經叫咗信用卡中心cut卡
大新中過兩次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞