信用卡被盜用喺歐美購物網站

38 回覆
6 Like 0 Dislike
已經2張匯豐卡係咁
好彩銀行都check到
唔知邊度被偷卡資料
我都試過張hsbc比人盗號碼喺美國碌走部iphone 明明無唔見過張卡 最後打去停咗筆數
樓上兩位用咩電話?
仲未答
有用開咩網上購物網?

有啲人話app store or ps store 有機會比人hack咗唔知
其實大家嘅卡資料會喺好多渠道洩漏出去
例如黑客hack某啲公司網站 而你又save過張卡又或者喺嗰度買過野

只要你唔好on99中plishing同埋上啲假網站
之後俾人呃個OTP
一般情況全部有得賠
自己俾人呃左個OTP就自己食番
iPhone
就係奇怪依家喺購物網淨係用張red card
但另一張卡新續無耐都俾人盜埋
今日起床visa卡被盜用幾百蚊usd 真係慘
我俾人碌左幻二蚊野
HSBC卡成撚日中招
最近張Red 都俾人碌左 500 USD
退到?
收到SMS 俾人過左USD 1蚊後即刻打去CS,
CS 話仲有USD 500 過左,
即刻 cut 卡 同 dispute,
錢因為未誌帳就唔洗交住,
但話都要幾個星期先知最後結果,
依家等緊。
我有張hsbc既都係無啦啦比人爆
平時都係amazon先用
突然比人碌左800usd唔知咩野黎既
我都係
所以依家索性轉用tap & go果類虛擬信用卡
要買嘢再入錢
比人偷到怕
我習慣每次都手動輸入
千祈唔好save
有4-5張卡
但只有一張卡會用來網上購物 限額10k

iTunes card , google play store 從來都係7-11 買實體卡

暫時做咗40年人都冇事
交通Visa 一様,鬼鬼鼠鼠扣咗36.2 ,收到SMS 通知銀行立刻cut card
我有恒生消費咭,買嘢先過數,有play pal 用play pal
張卡買過淘寶果d?
好多濕鳩購物網你入過信用卡付款都可以偷到
去過d冇https既網店入信用卡?
除非d知名既網店,否則一律都用paypal畀錢
iherb都算知名喇掛
但我個frd前幾日無啦啦被人盜用張卡喺iherb碌咗幾百蚊野
試過無拉拉係app store凌晨4點比人碌 即刻打去cut同跟進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞