[樂理]《2020年代香港流行曲和弦編曲賞析》

145 回覆
66 Like 1 Dislike
網上三分真,好多網上譜都唔係準,甚至執果條其實唔係好似自己執緊d乜,咁既chord都可以寫落去(唔開名,我最唔鍾意亂得罪人)。填得果d chord上去真係反映果個人咩樂理程度

ii同IV唔係無乜所謂,可以差好遠。如果你要錄段野見人見大場面就一定唔同。ii同IV之後可以作既chord完全唔同,仲會影響成首歌套bassline順唔順

為咗令呢個post淨係得我本身寫既主題,我遲d開新post淨係比人放歌上黎問chord,學睇chord,咁就整齊d有趣d你可以比個歌名同邊個時間點我
樓主係咪出九龍藍調果個藍調人
我係山寨當然我無人地咁靚仔
等大家比d反應先繼續寫,無咩反應唔知寫唔寫好/係咪寫得太複雜
2021年,各位可以善用 sonic visualizer 將首音樂所有chord幾秒爆出來。
你自己再慢慢學點解咁接。 It is free
會唔會有埋chord 禁法同擺位睇?
唔太熟guitar,不過正常試幾個把位chord唔同禁法應該可以得到類似聲響。如果識得一種C major彈法係侷限性比較大。
個software會出埋轉位root,C/E 呢類都ok的。
唔會出到某個樂器專用譜出來
會出名,e.g CMaj9, C/E, Cadd2, CMaj13 #11
正常應該自己數到個音出來
如果用sync/推弦1/4度個G,會唔會顯示 G-1/4?
我估唔得,少於半音。發生係個正常音出現之後既表情,得play it by ear。
down左今晚試。睇落好似要比錢買serial number先用到
open source freeware來,肯定唔需要買。
down埋個plugin就可以分析到個音樂係咩chord。
有冇link, 唔該🙏🏽
我見佢個function係chord 「estimate」。如果其中有某一種樂器slightly out of tune,可能A用442Hz,咁會唔會比左A#我
呢種情況多數發生係violin呢類樂器,但個低音應該係準。
violin唔會決定係咩chord,係疊加係低音上面。
個settings都有threshold,同tuning method可以較。
今晚劑兩首joe pass落去試下,睇下如果彈G7個tritone B-F會唔會變左Db7/Bm7b5
Bdim 機會比較大
sor,我發現,我果個post係響舊登,已經被del係我既錯無check sor
你係咪藍調人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞