厭惡上班愛自由,你需要一刻財務覺醒

505 回覆
264 Like 33 Dislike
都未必既
買入優質的資產作長線持有,投資者只需定期關注資產質素,更可將股價表現拋諸腦後。這一切只是說起來簡單,事實證明要避開劣質資產已難到不少散戶(e.g. 匯豐
同意
今時今日買債同揸現金差唔多衰,一般人買股票係唯一生路
比例問題
脫貧好難 一定要高人工 之後仲要又家用又呢樣又果樣
你老豆會唔會再選
準備all in TQQQ,UPRO,SOXL 槓桿三寶 del app 幾年後睇翻應該翻左7倍8倍
Tlt呢啲個價都唔升,䆒竟賺乜?
長線買左匯豐一樣仆街
同意
通脹害人
心理質素要改善
所以買股票嘅錢
一定要夠 commitment
VGT 重倉
咁今年通脹低咗 係唔係代表債又買得過
ETF
睇長線
債唔係抗通脹好工具
睇你邊種FIRE
lean FIRE外國人通常100萬美金資產以下就得
reddit都幾多人講plan去low cost of living地方 (我見佢地好鐘意講葡萄牙),有d人話壓到500K美金以下既都有

我當用3% swr (4%呢個年代真係唔穩)
500K美金/400萬港紙 = 12萬生活費一年 / 1萬一個月
如果對生活要求唔高都做得到既 (如果你有去LCOL地區退休既打算會再易dd)
當然儲400萬都唔易,起碼唔係一朝一夕做得到
要留 margin 呢!
慢一有意外,要留 bufferr
所以就算簡簡單單passive investing, value investing 都要不斷睇書,睇articles,洗下自己腦,毋忘初衷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞