厭惡上班愛自由,你需要一刻財務覺醒

505 回覆
264 Like 33 Dislike
加息會跌價
唔錯啊
宜家咁低息
宜家買債到加返息 蝕梗價
所以贏家好小眾
蝕錢炒家就大眾
都係錢
係就係錢,但事實就係咁sad。到30歲先有百幾萬,結婚再借多少少錢夠首期(假如仲借係香港住既話),一炮過就清袋
所以上邊有巴打話
財自是中產目標
31歲户口有一球多d
供緊樓唔想有太大風險
有無咩穩定既投資推介
冇錯

得果幾廿萬身家既基層玩長線投資係叫做財務增值/幫補,身家幾百萬起跳玩價投先可以真正財自。

基層價投財自到既真係除非你幾十萬身家allin 超高增長股(例如2-3年前allin tesla ),呢種係價投但係算係賭博成份重既價投。而家已經唔知仲有冇呢d股票.....

所以基層一係認命,遲人地幾十年先達到半財自,一係去賭錢短炒短時間滾大個本(但問題係100個人入面得幾個會成功,其餘既一係好彩既就輸完打番和,一係輸到老破)

所以大部分人只可以認命
心理書都冇助實戰
一次清晒幾年嘅VOO貨,所以其實我哋嘅長線投資只係有5-7年左右
可以秘撈,咪戇鳩
我明點解咁難做到. 個遊戲規則根本違反人性,複利既威力無5-10年根本唔明顯,早期就算贏到啲錢都唔可以攞出因為未到規模錢滾錢. 一萬蚊一年20%複合回報都唔會發達, 但係一千萬本一年10%都可以屈機做中產

結論就係窮人想發達除左天分仲要好有紀錄毅力,人生hard mode
股票波動是必然
就算係指數 大熊市影響都可以好大
基層仔女 儲完一球要諗買樓 首期已經清袋
中產仔女 小康啲問爸爸持首期 自己儲果筆可以繼續滾
加強信念
毒撚一個咪無所謂
共免之
呢加乜都係新高,乜都買唔到,定照買?
唔買風險仲大,你見全球政府印銀紙當廁紙咁印

唔識揾合理價格既優質股票就買VOO最好溝多幾隻醫療ETF+新興市場ETF都係一個唔錯既投資,又唔使煩買完放一世長遠一定升
中國因素?
咁請問有邊隻可以做到長期收息,自己搵左 d 歐美 REITS (厚面皮)
VTI / VXUS / BND 路過
美股股息重稅,地產股點解唔揾香港啲地產商?好多都仲係低水派息有4-5%又有落緊幾年又有穩定項目落成,間間都勁穩陣超強資產負債表

如果連年報都懶得睇/唔學睇真係唔好自己選股,買VOO一定更好,起碼唔會訓唔著覺
仲有買香港公司起碼你知佢實力睇到啲商場物業係咪受歡迎,外國嗰啲都唔知佢有咩變數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞