[求指點] 炒股蝕左3X萬

447 回覆
505 Like 193 Dislike
組係邊套?
炒股就喺賭錢
想搵快錢越容易輸
講黎講黎,土地問題,所以請唔到人
宜家除左返工外,冇其他辦法。

再戰江湖,一係etf 一係基本分析投資
價投
左一巴右一巴
買正股長hold唔好嗎?
同過大海賭大細一樣
過來人
17年玩crypto ge future 都輸6位數,之後2年幾月供美股儲返個本,今年上左人生第一個一千萬

輸哂都唔緊要,最緊要係知輸咩,睇你講撞正跌市就知你仲未反省夠
已經清倉 斬左期權account
決心儲返錢還左比屋企人先
都係打算慢慢投資正股滾返算
ching月入好多?兩年就滾得返...
可以拎得6位數黎賭已經唔係普通人
果陣讀緊書做網店賺既錢基本上輸哂,仲輸埋間網店(因為賺錢果期冇打理),FG出去打工每個月儲近8成人工 (人工under 20k),中間2年生活質素真係靠網店僅餘既2-3k收入去維持

我D錢係投ICO + LTC 期貨輸哂,一開頭都覺得係撞正市差所以我輸。但係當之後工作上再接觸相關既野,你會發現你中呢D伏係因為你完全係果方面零知識,所以你會高估左好多"垃圾" 既價值,然後又冇做好風險管理,輸只係遲早既事。
其實我用一年半時間乖乖打工就追得返
但呢家每日仲係好灰好難受
諗起年半後出左黎做野五年仲係冇積蓄...
ching係點渡過?同埋建議一路還再儲少少黎月供正股 定 一次過清左先?
輸過既知道最難係再入場果下個心理成本,而家你再入場,可能又遇到一次跌市,果下心理壓力你自問頂唔頂得順先,頂唔順就還清哂D錢俾屋企人先

同埋你真係諗清楚自己今次係買OPTION輸,定係其他原因輸先再入場,岩聽就聽啦
其實係自己乜都唔識就亂玩lc/lp
玩個陣就覺得d錢會找得返
但輸先醒覺要辛苦同時間
而且自己根本唔識止賺止蝕 所以搞到咁

再入場就唔會再玩option了 投資返d有潛力既股算 只希望過幾年回報係cover到呢條數都已知足
voo每年15%?
因為見佢有出好多片 有trading/ investing, 你係指佢有估值模型個種? 佢好似覺得tesla 估值過高。
佢買既企業基本面一定要好, 同埋佢估完值先會入貨, 坐得安心
但個問題係你點樣跟佢學估值?佢有個excel/model比你?
散戶嘅model又會唔會準得過ark咁嘅大fund?
諗清楚自己係賭錢定投資,我都輸咗好多,諗住返工搵返個本先,太急落場盞輸得仲多
佢片講number 我就跟買, 我2月先開始睇佢, 暫時跟親都賺
依家都想上佢既課程, 好似有tg group同excel 入數
同埋佢講既心法都好適合我
睇性格啦
我唔玩得突破交易, 之前玩輸到死, 但好多人玩突破交易贏錢
供孖展all in dogecoin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞