mhr 大錘交流

924 回覆
28 Like 20 Dislike
個人KO就唔係最優先既技
不過都要睇你用咩鎚 & 係咪追求最大輸出

好似用轟鎚既話,係唔會有多餘位入到KO
(你神石另計)
天彗裝令轟鎚既火力再進一步提升
試玩完,
個人結論 > 你唔追求最大火力既話,都係用返迅鎚算

火力 : 轟 > 迅 > 天
係咪成套著?
其實應該係轟>天>迅(有好裝既情況下),岩先用佢地三把黎比較,係同一條件下,轟錘可以打到最高傷864,天慧錘打到730,而迅錘正係得693。
因為青蛙屬性吸收高, 打怪另一回事
但係如果唔計屬性既話,天慧錘比迅錘少10%會心,但係多左個百龍技(攻擊III or 龍種特效),咁火力會唔會大過迅錘?

天彗套buff好勁
高防打得舒服輸出都ok
聽完你咁講,我都出左去實戰打左隻唔食龍屬既青熊獸做測試,係同一個條件底下打同一個部位,結果都係天慧錘高傷過迅錘
你同迅鎚點比較先?
天鎚冇左45%會心,迅鎚既話可以用呢個空間黎入更多加攻既技比佢
簡單D講

比起冇位入攻7+間唔中先爆一下會心既天鎚
我就一定用可以砌埋攻7+100%會心既迅鎚
點解用百龍鎚
我把天慧錘就係用緊攻7看7弱3超3,會心都有90%。
你好似仲未攪清左個45%會心既差距
我都知天鎚可以砌到
攻7看7弱3超3

但迅鎚既話,因為唔洗入看7,換黎既係可以砌
攻7看7弱3超3 + 龍氣5死中3/無傷3/高耳/翔3/挑戰者5...ETC
但係如果打團戰既話,龍氣5都未必咁易用到,可能有奶媽隊員幫自己回血,無傷3都好難用到,相對冇咁穩定。如果係要用迅錘果45%做比較,咁天錘+看破2以上+弱3+隨從貓效果個30%會心,咁有冇得諗?
同埋e家既裝d珠槽位都係麻麻地,如果裝左你上面講果d技能,咁仲有槽位裝到攻7?
你係都要拎D極端CASE黎比較既話,其實迅鎚點都輸

唔同你計咩奶媽,無傷

我只係入一個高耳/翔3,呢到既附助實用性已經吊打天彗鎚
唔得既話唔會拎出黎同你討論
都係睇自己點諗,畢竟天慧錘都有百龍技同長白斬既優勢。同埋我迅錘既配裝最多都係出到攻7同其他核心技,冇餘位裝翔蟲能手,如果靠神護石,咁天慧錘一樣得。
幻化
但火力輸晒WOR
Ching,你介唔介意分享下你套迅錘配裝係點,如果真係得既話,我應該會用返迅錘
其實而家只用轟鎚
始終流星既輸出比例佔左成場既7-8成

迅好耐冇用過,但之前都有砌定2套放左係到
一套有高耳
一套冇耳
可以講下高耳既配裝係點配?放一個防音珠都要3級槽位wo,點放到咁多粒防音珠?如果有高耳咁會唔會犧牲左攻/弱特/超會心呢d技能?

你當我呢粒石係弱特2 200 已經OK
翔虫3 無視

BTW玩高耳就多數用轟龍身同腰,唔會入珠的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞