「芒亨迷」墮屠龍騙局 逾70人中招被呃20萬元

171 回覆
461 Like 7 Dislike
https://hk.appledaily.com/breaking/20210331/AEVI7VTHEZGUDLW2X5Y7C3EBJM/

萬眾期待的《Monster Hunter Rise》(魔物獵人崛起,簡稱芒亨)於3月26日推出,特別主機套裝亦於同日開放販售,但有一個名為「Let’s Buy Mimi日漫專賣店」的facebook專頁,聲稱能夠預訂限定版Switch主機及遊戲,並會透過快遞送貨。有市民誤信可以「唔洗食太多炒價如期屠龍」,繳付全數作預訂,惟在原定派貨當日,網店竟以「防止送貨員被打劫或性侵」,需索取一筆逾千元的「保證金」。有苦主最終未能取貨,懷疑受騙,周日(28日)晚上到元朗警署報案,事件中至少逾70人受騙,涉款逾20萬元。《蘋果》其後向網店查詢,對方竟強調自己是「良心商家童叟無欺」,更言已向警方支付「數萬港紙擺平此事」,令人咋舌。
咁撚蠢都有
網購詐騙page又現身,估下今次mhr限定版主機可以呃到幾多人?
https://lih.kg/2461332

一路返工做野一路睇呢d 新聞, 就係度諗 蠢人錢咁易呃, 其實我仲返工做乜尻
良心商家童叟無欺

難聽過粗口
話埋你聽球証都係我呢邊既人
其實依家咁撚多騙案
但冇乜幾何話會拉到人
其實幾乎全部收錢方法唔係支那寶 就銀行戶口 , 就算拉個替死鬼都好, 點會完全拉唔到人?

原因只有兩個
1. 班狗唔做野
2. 收錢既acct 全部都係支那人黎香港開, 再賣俾犯罪集團
可能個球證本身都係球員
[red]對方竟強調自己是「良心商家童叟無欺」,更言已向警方支付「數萬港紙擺平此事」,令人咋舌。

Ip都唔洗check
呃完人再畀錢黑警真係識玩,以後犯法收買黑警就得
打機打到變on9
收班on9智力測驗錢都收到手軟, 好過返工
玩得芒亨係咁上下啦
白痴
抵撚死啦廢柴
今次兩名李先生是首次網購受騙,經歷今次教訓,以後不會選擇網購。

佢地點樣學識上網
原因根本得一個, 咪班狗唔做野
佢地不嬲都話唔夠料,如果唔係連登仔唔洗成日自己做野狙擊啦
黑警形象深入民心 好似返左雷探長年代咁
牛高馬大都唔識用阿馬遜
抵啦
香港認真打份工有撚用咩, 大家一齊做騙徒 ,橫掂騙局再低能都總有唔少傻仔中伏
叫你入數去點數中介網都捉唔到啦
上網買野真係google下先好比錢
依家好多買點數網都唔係就咁過數就得
可能要影名要影盛

加上更多騙案其實都係呃港幣, 有乜理由捉唔到人
太多方法去比人入數呃錢

所以耐唔耐就會有人「請人」話要銀行戶口就有錢收
終於上新聞 推呀
3. 班狗就係詐騙集團
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞