畀人炒,見新工係咪直接講自己畀人炒?

47 回覆
13 Like 0 Dislike
佢哋都聽得出係唔係有啲舊僱主舊上司明玩嘢
係經濟差炒人就直接講,失業率已經升到歷史高位,咁都嫌三嫌四就實係衰公司
跳得槽嘅九成九都係同行/競爭對手,點會問得咁詳細, 又答得你咁詳細咁認真
其實係咪只係問下做左幾耐,人工呢啲facts?
Fact以外的多數當無聽過

你有做過,前公司話你冇,哩D一拎張IR56B出來就知,前公司無得咁玩
我會照直講,講哂因由,佢信咪信,唔信咪下間,我試過一次我講完之後嗰2個interviewers 都笑,仲請埋我

佢係請你嘅就唔會因為你之前被炒而改變主意
佢唔請你嘅你個profile幾靚都唔會請你

利申: 之前見工照直講點解被炒有超過3間公司出offer
你唔好咁緊張啦
老細話要請你,你以為我HR會得閒到聽完你舊公司講嘅嘢之後返去同自己老細講唔好請你咩。何德何能呀,大佬check完你資歷同薪金仲有好撚多野做㗎
有冇係度做過、做左幾耐、自己走定俾人炒(原因唔問)
直接講
又唔係你能力/態度問題
睇你咩post啦,junior既撚理你咩屌
咁當然唔好大方兼老實咁同人講自己俾人炒啦,可以諗少少籍口既,言之成理基本上冇人理
有個2009年比公司炒左,agent send佢CV過黎,離職原因佢寫公司財政危機。

果幾年生意好到不得了,人手增加左80%。
無敵答案 問點解走我都係話就完約搵工 呢啲通常唔check
好多公司都會打去check wo
架構重組咪就係原因
你好似好驚俾人問咁有咩內情
睇完啲comments,perm被人炒就話自己contract end,仲話HR reference check唔會check 堅係on撚9

一係fresh grad (甚至唔係U grad),一係成世人做中小企蚊型公司

大銀行/大公司 reference check check得好嚴,check成3,4個星期,根本無得呃被人炒咪被人炒,銀行年年都炒人
要呃呃騙騙,成世人都唔會出息
你話自己辭職咪仲衰
你睇中國認唔認武炎係佢國家出品你就知....
無內情啊,純粹個人自尊心問題,唔想畀人知係畀人炒。。3X幾歲人第一次
咁樣有咩自尊問題

妳驚佢追問
點解炒妳唔炒妳同事咩

interview 嗰陣問點解走
個理由咪就係架構重組囉

無人想架喎
就算全team都好叻
老細要每team交人都總要交一個架啦
認同應該照直講,雖然Reference Check Form填得幾詳細係公司hr決定,但係咪博啦。加上宜家個市咁差,話疫情要炒,都好合情合理

同埋舊公司冇出reference letter? 唔驚交文件嗰陣會穿煲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞