畀人炒,見新工係咪直接講自己畀人炒?

47 回覆
13 Like 0 Dislike
舊公司話如果reference check 除非我同意否則唔會disclose 我既資料,咁係咪實check到?
我見工時要講自己係畀人炒?會唔會影響印象
做咗幾耐
衰咩畀人炒

做咗十幾年,因為死諌老細而畀人炒,咪考慮講囉

做咗兩個月,成日遲到早退態度差屌客屌老細,咁就梗係唔講啦⋯⋯
咁唔同意咪得 點會真係去check
Contract end
做左年半,公司架構重組就收左皮。。。而家諗緊下份工點答離職原因
下,可以唔同意架咩?咁佢咪覺得你身有屎
宜家經濟差比人炒易d解釋
咁咪求其講疫情裁員算
之前我照講,話公司re size全team炒
但都照請
哩個時勢賴疫情.
經濟唔好, 公司CUT COST
Redundancy / Contract end 俾人裁咪照直講
衰 conduct discipline 就自己諗下點包裝
咁個離職原因咪就公司架構重組囉

有咩問題?
咪直接話restructure 有咩原因 好正常啫
衰下面果個你點包都覺得你有問題架啦 好彩樓主係上面
公司養唔起你又唔係你犯錯
呢期公司炒咁多人最簡單係話疫情
唔係衰行為問題其實無咩野
我有同事疫情前比人炒都照入到黎做

佢間公司後尾直頭執埋,差d reference check都做唔到
係驚我而家講自己走,點知reference check畀佢知原來我係畀人炒啫。。。學樓上巴打講唔同意得唔得?
咁我覺得你理由充足,無問題,直接講
以前有同事隱瞞被炒,reference check捉到之後,雖然無炒,但佢唔洗考慮加人工同升職
因為武肺公司restructure囉
橋就我度工就...
直接講
我都係公司裁員被炒,仲未搵到工
呢個唔虛報得架喎
依家好易講
總之疫情影響到公司

點解係你唔係其他人? 一係話可以老細誤會自己家庭負擔冇咁大
或者話係成team比人鏟

總之答D冇得比人follow up question的野
公司生意唔好唔好屈公司
屈D客, 話咁arm幾個長期大客業務類近都比疫情影響

總之乜都係武肺的錯
千祈唔好學樓上話長公扮contract

要講就講D reg check都check唔到的野
正常HR 做 ref check好少問詳細工作表現

多數都係check下,呢個人係唔係真係響度做過乜嘢職位,做咗幾耐左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞