經濟平民錶討論區 (9)

50 回覆
9 Like 1 Dislike
本post都係討論啲30k樓下嘅錶多,盡可能都係搵啲cp值高得黎又大件夾抵食嘅錶,雖然都知係廢話,不過大家盡量爬下文先發問啦

咁都係咁二講下啲入門知識啦,巿面上嘅品牌同款式多到數唔晒,有啲品牌性價比超群,有啲整到個樣靚靚仔仔但俾個垃圾芯你又賣你六七千(好多星期五嗰個牌子 )。所以買前除咗睇樣之外做功課係需要嘅,話明入門,有幾個名詞同類別要係咁二講下嘅:
1. 機械錶
機械錶係指上緊發條,之後由發條系統釋放動力從而令到手錶開始發動。當中仲有分自動上鏈同手動上鏈嘅機械錶。
2. 石英錶
石英依種物質當通電嗰陣會發出有規律嘅震動,石英錶就係透過依種震動嚟達到計時嘅效果。
3. 太陽能錶
石英錶一種,透過太陽能面版嚟叉電。
4. 人動能錶
垃圾嚟,可以無視。
5. Bph/vph
全寫係beats per hour/ vibrations per hour,係指機械錶嘅秒針每小時嘅震動次數,理論上數值愈大,走時愈準。
============
由於石英類別都係睇款睇價錢居多,而且當中型號多到我都唔識分,所以個別討論會較好,咁依家簡介下大家比較上接觸到嘅機械錶。

喺巿面上嘅機械錶嘅機芯主要係依幾個來源:
1. 瑞士
2. 日本
3. 德國
4. 蘇聯
5. x國
當然仲有啲小眾嘅獨立製錶師 ,但依度都占咗巿面上九成半以上嘅機芯。

先講瑞士,瑞士係鐘錶業嘅大國,就算你無玩開錶都知瑞士錶好出名,而如果你係想搵平價瑞士芯,第一個聽嘅名一定係ETA,佢係swatch集團旗下嘅一間公司,專出通用機芯,平至幾千貴至幾萬都可以搵到佢嘅身影,咁依度係咁二講下佢嘅三寶: 2824-2,2892-a2同7750

1. ETA2824-2

最最最基本嘅大三針機芯,穩定可靠易維修,有唔少大廠會買佢嚟進行改裝。

2. ETA2892-A2

Eta嘅皇牌通用機芯,薄、穩定、耐用,稍加調較就可以去到天文台級數,喺無附加組件嘅情況下可以實現日期𣊬跳,無論齒輪咬合定分離嘅都可以調較日子,而且延展性極強,稍加改裝就可以有gmt、月相、power reserve等等,通常喺啲較高級別鐘錶都會見到佢身影。

3. ETA7750

前身係Valjoux 7750,Valjoux係一間好出名嘅機芯製造商,Rolex嘅舊裝daytona都係用佢嘅72型機芯,所以佢嘅可靠程度都無乜好質疑

隨住專利期過咗,亦都開始有唔少細廠開始生產佢地自己嘅eta機芯,例如sellita嘅sw200同soprod嘅a10,但依啲唔係度詳述。跟住落黎介紹日本嘅代表
日本常見嘅機芯多數都出自兩間廠: 一係seiko,二係citizen。
一聽seiko第一件事就會諗到窮到燶,戴精工,但事實上精工可以貴到嚇死你。喺度先簡單介紹下佢兩種較常見嘅機芯。

1. 4R系列

4r係精工低階芯7s嘅強化版,多咗秒停同手上鏈,但誤差依舊都係正負30秒左右。雖然缺點多,但佢勝在平,耐操,21600bph

2. 6R系列

4R機芯嘅進化版,無論精度同續航都有所提升,大概正負15秒一日,21600bph,有某啲型號係28800bph

順帶一提,精工嘅4R同6R如果賣俾第三方型號會改為NH同NE

3. 6L系列

新發表嘅機芯,spec同9015睇齊,好L薄,28800bph,但精工無外銷嘅意思

8L系列

未打磨嘅9s機芯,精工高階機芯,但依然無日期𣊬跳,8L35為28800bph,8L55係36000bph嘅hi beat芯

之後到Citizen,citizen嘅機芯以miyota黎命名,自從eta宣佈機芯對外減產之後依個品牌就成功喺micro brand入面跑出,原因最主要係平。咁佢常見嘅型號有以下兩個:

1. 8215

依個機芯好嘈,無秒停,新版有手上鍊,但聽講佢個價錢平2824一半,所以佢響到劏豬咁都應該無人理,21600bph

2. 9015

8215嘅升級版,薄過2824,有秒停有手鍊

====
德國機芯

玩得德國嘢其實都對有返咁上下認知,所以其實都唔多洗介紹,btw細佬當年擁有過隻nomos tangente 38,個alpha機芯真係靚到痴線
=========
蘇聯機芯

其實唔建議大家玩,因為蘇聯機芯都造得幾粗,好多連日期快調都無,機芯唔美觀,而且慢擺芯,不過玩蘇聯芯就係貪佢粗,又有歷史

1. Slava S2427

早已停產嘅機芯,但某啲牌子會買二手芯執返正黎restore,18000bph,有手上鍊無秒停無日曆快調

2. Poljot 3313

好似已經停咗產嘅計時機芯,蘇聯版嘅eta7743,聽聞係一模一樣,但我無eta 7743所以無得證實,不過此機芯無秒停同無日期快調
========

x國機芯

唔想介紹佢,多謝觀看。
======
保養方面:

1. 正常情況下皮帶戴佢7-8日就會變軟變長少少,皮帶類盡量保持乾燥,大汗撚請用膠帶nato鋼帶

2. 較時間請盡量順時針轉佢,另外有日期嘅錶請盡量唔好夜晚8:00到第二日4:00較錶,因為日期輪可能轉緊,如果依家調佢有機會掃齒輪

3. 除非係隻錶嘅賣點,如果唔係唔好俾隻錶沖熱水,焗桑拿嗰啲溫差大或高溫地區,因為冷縮熱脹會好影響機芯精準運作,另外防水圈都會因為受熱而硬化,令水氣入侵(ps: 依度會有條友成日話要幫錶洗白白,個個都屌過佢都覺得自己啱,所以其實見到都可以無視佢)

4. 新機芯初期無乜運行過誤差係會好飄忽,過一排會穩定,但如果穩定地慢out limit)就有機會需要抹油,另外電子設備都會令手錶受磁,要多加留意

5. 大部分石英錶都唔會每格對得準刻度,此乃正常現象,另外石英錶都要注意機械錶要留意嘅嘢
原來過一個月係推唔返上水嘅
原 post 害我不淺,冇咗太可惜,開多次睇下有冇人理
Sergio 隻新作

40mm (48mm lug to lug)
sellita SW-200-1
150g
around 650鎂

http://3.bp.blogspot.com/-3byj9JA5lPc/UzR4afgFF7I/AAAAAAAAEz0/GWO9PAhfmUE/s1600/Longines-Conquest-Heritage-1954-2014_ygold.jpg

我想買浪琴Conquest Heritage, $9500, 35mm直徑,不鏽鋼外殼加鍍金指針,靚又斯文又唔會太大隻,最重要係名牌錶黎講浪琴真係買得起。呢隻錶都係正式場合戴,所以30米防水對我有餘。

見工、婚禮、約女仔、晚宴等等都好適合。
https://i1.wp.com/www.professionalwatches.com/wp-content/uploads/2014/05/Longines-Heritage-Conquest-steel.jpeg?ssl=1

上面貼錯黃金外殻,補番不鏽鋼外殼圖,但一來黃金軟,容易花,二來會貴好多,三來太高調及show off。我個人覺得不鏽鋼外殼我都好滿足
仲有 35mm 咁好
我都好想推薦浪琴Flagship Heritage, 但成38mm.

而家啲錶鬼死咁大隻,G-Shock 仲理解到,但古代classy 嘅錶都係細錶。

浪琴Conquest Heritage 好似古代咁細,又有古代classy 品味,又唔算貴,好啱我啲幼手腕人士。

Orient Bambino 都係古代風Dress watch設計,又便宜,但成40mm,對我太大。
冇圈 40mm 其實算大㗎喇
呢隻真心 ok,條帶唔重,快拆,難得蝴蝶扣有半格可以較
隻藍好睇,易戴啲,冇 Aikon 咁閃

外國啲人多笑佢個名似藥廠名

正,integrated bracelet, 好鍾意呢種錶殼設計
好靚,個 size 好 perfect, 皮帶襯 formal dressing, 如果換條 perlon strap 就 casual 返啲可以襯 casual wear
有冇睇埋 mido? 我自己鍾意 mido 個款多啲
ocean star 200
冇記錯 Mido 有矽游絲早過 Tissot (其實同一粒芯嚟啫)
43mm 就出,唔鍾意細錶嘅可以諗諗

我一直想買隻錶辦公室用,想要計時、鬧鐘、太陽能,又唔想要電子錶或智慧手錶。我本來一直考慮緊Citizen,但Citizen 有三個缺點,一係錶面太花,閲讀唔方便,二係佢錶面玻璃突起,好易扣花。三係錶面直徑普遍太大,對我幼手腕唔好睇,最少我買嗰隻係咁,所以我諗住買隻直徑細啲嘅Citizen,我見到最細係39mm bl8000.

但Citizen 都有好處,通常都有100米防水,又價廉物美,要萬年曆,睇落又斯文。

之後我見到Casio Lineage 指針錶加電子顯示,個電子顯示唔會太大,就咁睇似普通錶,又太陽能,自動電波調校時間,其實計時、倒數、鬧鐘、國際時間區應有儘有,有藍寶石,鈦金屬,去旅行/公幹都適合。價錢都係2000左右,我覺得幾吸引。

https://www.instagram.com/p/CC258oeAdsN/?igshid=1bkzqka6kibwu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞