睇下侵侵支持者點睇Asian lives matter

45 回覆
33 Like 5 Dislike
These racism inducing signs drive me nuts.
They don't realize they're actually fueling racism with them.

我完全認同。Asian Lives matter 呢D標語,同埋一D但刻意分種族既新聞標題,完全係製造逆向歧視,製造種族仇恨,及製造自我歧視。

https://mobile.twitter.com/TheRightMelissa/status/1374457326518689807

有人專登撥火
想好似BLM咁
無錯

兩個美國人打交

強調種族然後大量宣傳美國種族問題嚴重

唔係打交本身件事種族歧視

而且做新聞果班人係度分化同種族歧視

打住反種族旗號,搞真正的種族問題
自從BLM,同Morey 事件等等

我真係對睇NBA感到極之厭惡

唔止有Baizuo

NBA果班都係左膠
依家係外國生活既我
完全對於種族歧視感覺係零
來之前會因為呢D新聞而害怕
甚至有偽人好似吳彥祖咁都學人講
簡直極度嘔心
越無自信既民族
先會覺得比人係語言同行為上被歧視
事實上能證明歧視
只有政策同法律
好似香港基本法
係擺明歧視非黃種香港人
好多右派既人都講all lives matter
照比左膠攻擊係種族歧視
斬腳趾避沙蟲 邊個種族死就邊個種族lives matter
最終咪姐係All lives matter
班人捉字蝨啫 鬼唔知All lives matter,原意其實係black lives also matter. slogan梗係寫重點架喇
依家白人係被歧向歧視
白人係從來唔會被歧視
因為被定義左做強勢民族
歧視要成立一定要分強弱
所以如果自己標籤被歧視
等於自認係弱勢
果個民族人口少可能係一個弱勢既證明
但點都唔關其他國家事
其實宣傳標語,新聞標題
係唔應該用種族

No lives matter
咁fight for hong kong 點計?
講春乜!一日有個鍾意玩挑撥離間嘅CCP係度!咩live 咩matter算啦..根本就未從根源入手!遲早就會比人洗腦為黃種人係地球上存在最耐嘅人.最應該有權力嘅!

利申:睇下引到幾多傻閪五毛出來先
想問樓主如果想強調「黑人條命都係命」應該點譯?
借啲意借題發揮啫
香港人上果啲討論區(網民)都好興
你同佢講all lives matter
佢地會應so black lives don’t matter
White lives don’t matter
大學要求亞洲人高分d先可以被取錄
咁算唔算係歧視?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞