[再問再答]油漆post (4)屌你老母國安法

1001 回覆
21 Like 6 Dislike
講明先
唔係歧視波台
但五毛我唔答㗎
我諗緊好唔好屎忽痕趁後生走入cic啲中工班入面扮吓嘢
溝吓女
裝修完有一年保養
新造沙磚牆 (有落網),碰口出現收水裂紋 由上裂到底

想問其實正確做法係點樣整番靚?洗唔洗補灰 定 就咁油番就算
巴打,黎緊會翻新牆身,老婆有左,如果立邦叫師傅用邊隻無甲醛油好?
想請問如果有藝術油漆價錢會係普通油漆嘅幾多倍?會唔會好多師傅唔肯做
要補灰
先𠝹開條裂紋
要刮開佢
掃啲施拿入去條裂紋入面
一定要到晒
然後乾咗批厚灰
翻灰批薄灰
按需要再批多浸薄
省砂紙
髹油
兒童漆啦
實冇死
Btw聽講最近出咗隻乜鳩抗痛毒兒童漆
又掠水
隻隻唔同
要識/真係有藝術天分嘅先做到
唔該巴打
想翻新上手幾套木櫃,quote過價好貴
想請教自己DIY應該點做?唔該哂!
要睇睇你個櫃點先喎
想問下立邦絲絨藝術漆,師傅油得唔靚,有無方法補救 在線等
成幅再髹

我想問下呢啲算唔算係漏水?
淨係廁所門口嗰啲腳線會係咁樣
定係防水做得唔好發返出嚟
或者係個底做得唔好(因為最嚴重嗰個位其實係洗手盆位我洗手盆下面放咗個洗衣機)

但係摸落去又乾爭爭
似滲水
依家已經乾到7788,我係咪買桶一樣既直接上就ok?
想請教下巴打, 石屎牆碰磚牆個位係咪點做都會有裂紋? 其實幅牆就間咗廿幾年, 裝修過兩次, 果d位都係會有裂紋, 攪到夏天開冷氣, d寒氣係d裂紋滲出去, 幅牆勁多倒汗水
樓主,想問下要去到咩地步先要剷底批灰?
間屋岩岩新買,見牆身天花都滑同埋無裂痕。係得間房有一兩個位有少少突出。

因為想比師傅重身油過,諗緊要唔要加埋剷底批灰。麻煩晒樓主
唔知點解連登有時冇彈notice出來
磚牆砌完師傅冇落批盪就批灰?
其實簡單咁講
你接受到現有質素然後又信得過現有嘅油漆
就唔洗剷
老實講
好多師傅都話叫你剷
因為收得多啲
但我就傾向叫人唔好剷
唔好鏟嘅意思係直接喺現有嘅油上面再油?
早幾日同師傅睇完,佢都話我而家只係油咗兩年貨仔,其實都冇需要鏟
但係自己又擔心如果而家唔鏟嘅話到時又好難重新再油過,或者而家油完出嚟效果唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞