[再問再答]油漆post (4)屌你老母國安法

1001 回覆
21 Like 6 Dislike
舊post

[隨便問乜都得]油漆佬表示光復香港,盡量都只想做同路人生意
https://lih.kg/1972623

[又係我,隨便問]油漆佬不畏強權,期望煲底相見
https://lih.kg/2091880

[仍然係我]繼續答大家油漆問題,盡答
https://lih.kg/2317121
想問巴打 清水樓如果整3米高米6闊左右既文化牆大慨幾多工?

同埋如果下面呢種水泥牆會貴過普通牆幾多?
大慨幾錢
睇你要求喎
好難講工數
唔同用料唔同工
唔同料都唔同價

其實太多人揀工業風
變到好濫
我覺得有啲個人風格好
請問新私樓2米 x 3米牆,想整特色牆,
油漆或牆級,預幾多錢?謝謝
要睇邊款
同埋要睇你想要咩物料
Btw又1001
昨日油完,覺得都唔太衰,不過一定無油漆師傅做得咁靚
ching我黎緊新屋裝修
自己做油漆
有幾個問題
1)已經諗好用五合一算 係唔係有color book可以配色?
2)鏟底工具我下面list out既有冇漏?
油碌X2
油掃 大+細X2
灰磁+板X2
漆鏟長+短X2
分色紙
縐紋膠紙
膠桶X4
攪拌棒
漆盤
沙紙
發白水
桶灰
絲拿
油漆
2.1)九龍區有邊間鋪頭可以一次過買哂油同工具?

唔該哂
1. 係
2. 你唔洗舖保護咩?
3.旺角啲油漆舖有齊
如果想防潮同襟用

用咩漆最好?
睇你平定貴啦
N記就聲稱呢隻最好

D記就唔熟了
當然仲有其他更好嘅
但貴
1. 用英泥沙填滿咗個窿先
再批灰髹油

2.有機會
最壞情況就係成幅細髹多一次
油淨杏色呢?Thanks~
你當一工啦
2000左右
新手想DIY
兩年幾裝修唔少撞凹撞崩同裂痕
想自己補

1)鏟走鬆脫/清潔/砂紙>批牆灰兩次>砂紙>底漆>面漆2-3次,程序有冇問題?
2)底漆係咪必需?
3)面漆淨係油補咗嗰忽,色差會唔會太勁?溝稀少少有冇用(建議比例之中最稀)?
4)同牌子同色但唔同系列係咪都有色差?
5)有啲裂油係內牆角裂,係咪鏟走鬆脫就可以直接上油漆?

多謝指教
好多問題
1) 剷完掃一浸施拿上去先批灰,批灰唔一定2浸,有機會3浸4浸,睇情況,面漆唔一定2-3浸,可能4-5浸,睇情況
2)封固底漆即係施拿,可以話係必需,但唔一定要髹喺灰面再上面油
3)有機會有色差,最壞情況就成幅髹唔好懶
4)係,即係當n記計,超級第二代五合一嘅白色同竹炭/金裝/小王子嘅白都唔同
5)要執灰

問多樣
立邦淨味幻彩底漆(司拿/Sealer)同淨味底漆(Primer)有咩分別?
一隻for深色易上色
一隻就普通咁用
可唔可以報個價?

3米闊 3米2高木板牆
想剷灰重新批過同髹油

廚櫃 房門 用烤漆定手掃油好
我喺你個post到答咗你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞