冇人冇物移民加拿大

152 回覆
95 Like 8 Dislike
時間耐咗就會適應, 但唔可以心急, 要有啲耐性

心胸廣闊啲, 咩人種都識吓, 唔使驚自己英文唔好而比人笑, 講多啲聽多啲就會進步
利申 係toronto

明既人就明 唔既人就算
想去咪去 有得必有失
大概要幾耐先整得曬
你順路可以一日就整哂
same
一樣申請緊owp, 想去溫哥華
雖然果邊有幾個親戚, 但十幾年冇聯絡過
同得自己一個好似冇咩分別
仲喺香港未走,自己本身易毒撚底,啱傾自然做到朋友,反而擔心入不敷支
你諗住同人share租地方住定點樣?
都係自己一個人去
同樣一個人去
個人性格與心態。

嗰時Mississauga翻工,lunch time啲港人飯盒幫日日坐cafeteria,我每個禮拜只會坐埋去一日,其他時間單拖自己坐。

翻downtown就更加自己日日出去食。
返工啲淺薄交流我都唔太好
香港又好 加拿大又好
但唔係講緊呢樣 係成個環境

我自己都唔興約酒肉朋友
放假都係打機睇書
但做同樣一件事 係香港同加拿大完全唔同
唔一定香港
純粹係亞洲大城市既活力同生氣唔係就咁上網同amazon可以彌補

食飯唱k落club行山shopping要去一定有
但唔係有vs冇既問題
因為啲野相隔好有距離
每次出門一定好有準備 好有目的性
今天係做咩做咩
如果冇目的咁行出個門口 個世界就乜都冇
條街都可以一個人都冇
死氣沉沉

當然香港太急太快太逼
過份刺激會搞到個人煩躁暴戾
每個地方一住都有優缺點
我覺得可以多角度討論
多了解個面貌
唔洗太浪漫化新生活 新地方呢件事
然後一提缺點就起槓
得自己一個無包伏先易
你一到埗住basement??
應該租apartment自己住
搵到fd先會同人夾租
唔考慮sharehouse因為有少潔癖
唔想同人share廁所
同埋有隻貓所以難啲搵到有獨立廁所既sharehouse
易走但難適應
ching打算做邊行
出發前係香港 上網揾左啲類似air bnb的地方
大約40蚊加幣一日 應該book左2星期

之後迫自己係2星期內揾屋搬
我好好彩 有一個weekend返教會 (以前從來都未返過 唔信教 純粹想體會下外國教堂)
咁岩識到個朋友係做home stay
所以係佢屋企住左幾個月
當時係$800 包早午晚三餐
間屋有其他international student好好的機會練英文 之後就搬左出去自己住apartment
Wow 我都係諗到出發前book 住一個月Airbnb 先 然後再搵屋搬 聽好多人講佢哋開頭都係租住basement先 我又唔係好想住bm
冇關係 basement都可以好大好靚
apartment都可以又舊又細
純粹睇你想住咩類型

係香港做admin, 希望搵到admin工
一樣
Ching做dev?
Yes
有冇操leetcode
操緊想試下google amzn
加油
我準備批咗visa之後辭工專心操leetcode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞