冇人冇物移民加拿大

152 回覆
95 Like 8 Dislike
總之大家加油喇,我嚟6月都去溫,幾十歲人從頭嚟過
我都想問 求教
夠租間屋夠食一兩個月,呢兩個月搵到收入就得
後生仔女實得嘅
鳩估: 有工, 2皮用黎比租房按金+第一個月租+食野+買雜物

差唔多
我應該收錯料
落地第一個月就揾到工
其實好多人working holiday個時都係咁啦
當時要的財力證明只係12000..
所以話好多人真係過份擔心

如果冇子女, 又有手有腳怕咩
I came to Canada with $30 in my pocket. I stayed with my brother for a few months then I was on my own.
難唔難搵工一開始係咪都係求其搵份做住先?
如果揾餐飲 coffee shop retail個啲就唔難
office工 你英文流利就冇問題
方唔方便分享吓咁你一落地個時係做咩工先?同埋做咗幾耐先轉下一份?
大統華近期都有請office工
retail做左一年
之後做activities coordinator
以家係office工
岩岩過黎個時 英文好差 AL英文唔合格
以家都考到ielts8分
都幾勵志 多謝分享 等我可以參考吓 同埋唔識揸車問題大唔大
一到埗係咪好多林沈嘢要搞 eg bank個啲
冇人冇物唔係一個問題,但係我建議樓主做多啲準備先好過去
始終人生路不熟,唔係走咗冤枉路就唔抵
啱呀 帶20K hkd夠啦
溫哥華無internet / video conference / netflix /教堂 / 興趣班 / 網上討論 / 交友 App?

如果唔肯改變現狀,就都係留低算啦。
政府student grant, loan (OSAP)

仲有學校自己啲助學金,幾舊水加幣
首先申請ID卡 咁就唔洗拎住本passport周圍走
之後申請SIN 即係工卡
有以上兩樣野再申請銀行 順便拎張void cheque
之後就可以慢慢揾工揾屋
仲要整埋手機號碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞