一齊住咗十幾年嘅工人姐姐要番鄉下嫁人

248 回覆
2985 Like 34 Dislike
鄧佢開心啦,始終果邊先係佢屋企,唔好expect佢留係香港一世
真係,本身係屋企大家姐,
但係當咗屋企個工人姐姐係我家姐
接觸佢既時間多過阿媽
我明白樓主感受工人姐姐陪左我哋七年,關係好到好似親人咁都係因為要結婚所以要走
走前先加左facebook
佢係同個有婦之夫去菲律賓
後尾好似搞散埋人地頭家
工人姐姐識唔識講廣東話?
我見好多落咗黎香港咁耐都唔係好識講
識少少啦,聽就聽得多
識唔識講未必關住得香港耐唔耐事既,好多香港土生土長但係讀國際學校既外籍港人啲廣東話都唔掂
反而我成日都覺得點解姐姐成日喺屋企講大大聲電話,但係我一句菲律賓話都聽唔明
我以前個工人姐姐都好好,早幾年都係返左去嫁人,臨走前一晚去廚房飲水見佢坐係地下攬住我d貓貓狗狗邊喊邊話唔捨得好難得有遇到好工人,佢又鍾意小動物...
嫁完人,生完仔無耐又會問你請唔請返佢嫁啦
屋企請過幾次工人
淨係得一有個工人姐姐做左好多年 係我臨升中學個陣屋企有急事就要返鄉下 記得個陣真係寧願升中學識唔到朋友都唔想佢走
利申 到而家都仲背到佢電話號碼但已經無聯絡
好大感觸
我個工人姐姐由我未出世已經喺我屋企 做到依家成廿幾年
佢每年都話做埋呢份contract就唔做
但都因為唔捨得就一直做落去 下年佢好似真係完埋份約就返去佢日日都會嚟攬我幾轉 仲要狂索我陣味雖然好撚變態 但我同佢分分鐘close過同我阿媽

我由細到大都同佢同房瞓 雖然佢晚晚睇片都笑到好嘈 就連同朋友傾計啲錄音都會收哂佢啲笑聲但我愛你呀

每次諗下佢要走都喊到仆街
到佢真係走我點算...
屌完,回味一笑?
做左十幾年點都夠,我鄰居個姐姐好慳,做左6年就夠錢返印尼買地起樓搞d小生意歎世界
有過5定6個工人,只係記得細個湊我嗰兩個,一個成日放假會買禮物俾我,好大洗
另一個俾我迫一齊玩爆旋陀螺咁就照顧左我地成十年,翻去結婚生仔仲會記得我生日之後打翻黎
我老母仲寄左一大抽我啲bb衫過印尼俾佢
冇計,啲男人食軟飯之餘仲拎老婆啲錢出面包二奶,啲女人都縱容佢咁做而死都唔離婚,咁佢地點會唔廢。
唔係話blame the victim,但可憐之人必有可恨之處,我屋企個工人姐姐就係咁。仲要因為個男人而借到一身債,講又講過,話又話過,次次都淨係識喊,喊完又唔係會解決問題,我已經唔知點先可以幫到佢,唔炒佢都當幫緊佢。
香港地真係唔洗有錢就請到姐姐
好多普通低收入中產(兩公婆夾埋兩三萬)生左小朋友後都有請
唔請根本唔可能兩公婆出去做嘢

利申姐姐湊大
我屋企個姐姐由我三歲開始做咗十四年,三十幾歲最近返咗鄉下。最記得細個成日帶我去公園玩,教我踩單車,幫手湊大我兩個細佬。佢好少返鄉下,每次返鄉下都帶好多香港嘢返去,因為佢屋企人好鍾意香港。佢嚟香港做嘢,中間同男朋友分咗手,啊媽仲因為意外過咗身,見唔到最後一面。我去外國讀書去機場前喊到停唔到,同佢影嘅相好難睇。希望佢可以搵到自己嘅幸福,早啲結婚。
我姐姐由我三歲湊到廿幾

上年冇續 咁岩佢又搵到份工係同一棟樓

間唔時上黎探我地 好似冇離開過咁
香港人都有係咁
明明冇野講都要夾撚住個電話對空氣咁樣
想睇樓豬有無入試食賓印post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞