【完整足本真相】有關 na.cx 暫停營運事宜

280 回覆
390 Like 7 Dislike
是咁的,na.cx既網主叫我係度代佢交代關於na.cx暫停營運既事,本身佢有啲私人嘢處理緊唔得閒處理呢件事,但係見到有人唔知因由收錯風越吹越大,所以就叫我代post為大家講返究竟發生左咩事。

首先好多謝大家一直支持na.cx同埋咁關心。事緣呢個網站愈來愈多人用,一直難以搵到足夠bandwidth同storage嘅server去host以繼續維持正常運作,如果大家記得以前經常性死server

直到某日有位好心人願意提供佢自己嘅server去做hosting,可惜近人佢出於私人原因己經無法再提供server,同時網主自己現實亦有私人事煩擾,而網站內容係冇任何備份(原因好簡單,要搵server去host咁大個網站己經足夠困難更何況複製一次去備份)

就係咁在冇備份既情形之下被暫停網站server既運作,而網主亦認為係時候暫停營運,亦都係度對提供服務既人講聲多謝,如果有機會再run返會通知各位,尤其係有註冊會員的用戶會盡快協助取回圖片。

對大家既影響只可以係度講聲對唔住,當初開站己經係幾年前,當時冇乜上傳圖片選擇,而時代己經進步亦多左好多好多服務提供圖片上載,因此決定暫停亦代表na.cx係網路上功成身退。

同埋網主亦有留意有人話LIHKG搞到網站營運唔到係完全錯誤,反而十分感謝LIHKG有用na.cx服務令網站得以更知名,同時LIHKG一直有每月持續提供資金上既支持協助網站營運,希望在此還返LIHKG包括其admin一個公道。

至於幾時會開返站既問題,會係hosting提供者處理完私人事務之後可否取回網站資料。而經過尋晚一班義工巴打既努力已經搵返當中大約三萬張既圖,但完整既備份未知有冇機會拎得返,係度對所有受影響既人講一聲對唔住,特別係有註冊既用戶辜負左你地既信任令你地既圖冇咗。
同時LIHKG一直有每月持續提供資金上既支持協助網站營運,希望在此還返LIHKG包括其admin一個公道。

費事你哋睇唔到
等睇樓主比人屌憑咩代表na.cx網主

幾十車連還相撞
幾十車連還相撞

連登好多無腦的
幾十車連還相撞

連登好多無腦的

係咁撞車
樓主憑咩代表na.cx網主
樓主憑咩代表na.cx網主

樓主憑咩代表http://na.cx網主

樓主憑咩代表http://na.cx網主

因著啲傻仔跟你隊
柒撚到
之前見到有條所謂IT9自己整壇野無人donate發爛渣
我啲丁圖呀
有account果d圖有得搵返?
撞哂車唔敢入黎
有account果d圖有得搵返?

等拎返full backup就得
呢個月d車禍都幾多下
呢個月d車禍都幾多下

人類總是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞