[快閃英語]學好英文冇你諗到咁難

62 回覆
44 Like 6 Dislike
唔會

你睇莎士比亞就真係日常生活用唔到
好 唔該曬巴打先
Sorry 唔太熟law野 係咪按翻Judgement summary個到睇?我見到佢有條片
睇Judgement PDF 個File
Judgment (PDF)
快閃吓

大家如果講錯嘢
通常會話
"Apologies, I have misspoken" "Pardon me, I made a mistake when I said..."

教一個簡單易用嘅句子
"I stand corrected"
用嚟表示你承認啱啱講錯咗 = "I was wrong".
但記得正式場合 先咁用
如果唔係就好扮嘢㗎啦
再加多一個
如果個情況去到一個位 一定要做啲嘢 唔可以再坐視不理
你可以話 "It came to a head" / "the situation was brought to a head"

Things hadn't been good between us for a while and this incident just brought it to a head.
英文勁差,唔知可以點學起依家睇Netflix 當學英文,幾時再有堂可以參加?
可能遲啲搞個細規模嘅班。
自己搞,非大台。
到時再話你知。
好,唔該哂你
留名 都想join
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞