[快閃英語]學好英文冇你諗到咁難

62 回覆
44 Like 6 Dislike
低調啲
同埋 有心學嘅人會自己Search到
唔使推上面
Lm學野
想問吓巴打們
如果英文根基好差應該點樣開始
一開始應該增加自己嘅生字數量先
定係學好文法先
LM學英文
好正

可唔可以教多啲

口語同埋啲 Informal 英文先係最難學
collocation呢點講得好中
有多聽多睇 但好似冇乜效率咁
係咪買本collocation dictionary集中咁學會好啲?

仲有仲有
都知講野中英夾雜
其實係兩邊語文水平都唔夠純熟嘅表現
但除咗咁冇乜機會練習到output到
樓主有冇啲咩建議啊
你推文回覆
唔教你
Dough, bread, benjamin, mulla都得,不過好slang
如果係普通問題
係度留言OK

TG係 如果有好Specific嘅嘢問
先Consult吓
鐘意睇動畫嘅可以睇dubbed animation學美式英文

https://animeheaven.ru/dubbed-anime

不過,大部分都冇字幕。有時聽到唔常用嘅字好難可以揾番出來。

So this may be an half-assed idea. Hope you doing well
打機學英文
Darkest Dungeon
Sunless Sea
樓主有冇web/app推薦去學字吧配搭?我睇同聽都冇咩問題(c1-c2中間)但寫就好難寫出c1程度
字嘅配搭打錯
唔使用Web啦
https://www.supremecourt.uk/decided-cases/index.html

睇終審法院判詞 學到好多嘢
啲大法官全部都係名校出身 有修養有學識
學佢啲用字遣詞

你睇四五篇 真係學佢啲行文用字
包你進步神速

利申 以前自己都係咁學
OK啊 Join咗

會唔會有藍屍係入面?
有我就DKLMH
無知一問 判詞會唔會太偏向law嘅context(或太formal) 常人學完難啲apply落日常生活?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞