海外醫生擬免試 醫學會前會長轟違憲

70 回覆
50 Like 5 Dislike
點證明1呢

香港醫生人工比起西方都高咁多,有無證據指最終只會請大陸醫生呢?
問題係考試唔劃一,制度唔公平
一係就全人類考LMCHK,兩大取消校內試
一係就非本地一齊考港大/中大校內試

哈佛都唔會自己搞校內試代替USMLE啦

OK,你可以拗香港跟開英制
咁Family Medicine係咩嚟?美加嘢嚟
港式GP做完一年實習醫生就當正自己係家庭醫生咁practice又點計?仲算唔算英制?

To become an independent General Practitioner in the UK, you must undertake at least three years of GP Specialty Training (GPST), normally including 18 months in an approved training practice with a further 18 months in approved hospital posts.

To ensure that you become a competent, effective and confident GP of tomorrow as well as directly addressing the GP curriculum, Deaneries will tailor your training to your individual needs and your particular rate of progress.

There is an increasing number of four year options available giving extra valuable experience. On joining a GP Specialty Training Programme you should register with the Royal College of General Practitioners. Gaining Valuable Experience.

https://gprecruitment.hee.nhs.uk/recruitment/training

吸收下各家之長好過喺度原地踏步
公院唔夠醫生係因為d 醫生有d 經驗就轉晒去私院, 引進海外醫生去私院就可以減低公院醫生流去私院嘅問題,仲保持到公院嘅質素。

如果on 9 引進海外嘅醫生只能夠做公院,只會有能力低嘅醫生, 例如大陸醫生會肯過黎做,本地醫生繼續走去私院,公院就剩低大陸醫生。
本地醫生成日spin 話要留住本地醫生響公院,公院好辛苦。。Etc..其實就係想加人工,加到高過做私院咪唔走囉。
但係又唔俾海外醫生黎競爭,要本地醫生壟斷晒
典型醫療霸權思維,拒絕競爭
有能者居之
pass到考試就有得做
fair enough
所以最後啲大陸醫生咪去晒公立醫院做囉,然後啲窮人咪硬食囉~

咁多大陸醫生,本地醫生就會唔值錢。最後一係就移民走、一係就同班大陸醫生掙但人工被HA減、一係就去私家。

私家請唔到咁多人,同大陸醫生掙又人工低,你話最後會點?人材流失,劣幣驅逐良幣囉

回歸祖國嘅專業醫療 You have fun
醫死晒班係咁排急症既廢老
醫生個價值在於:要大量時間金錢人力物力血汗,經過重重挑選同難關,先培養到一個出嚟。

經濟上嚟睇,如果任何一個工種可以有短時間內引入大量人手,咁呢個工種嘅價值/工資就會下降。

香港醫生人工高,咁同大陸比呢?一樣都係香港高啲。咁當放寛個執業試,就會有大量人手入嚟香港做醫生,咁醫生嘅價值就會下降。再加上引入大量人手會難以保証佢哋嘅專業智識係合乎標準。

當然,亦會有好多真係來至西方國家嘅醫生來港就業,咁係好事。但香港以加係個咁嘅環境/社會情況下,人工就唔係一個首要考慮。加上今次疫情咁嚴重,其他國家都會更重視醫學人材,自己國家都要人。

最後仲有語言問題,普通睇症唔會出現翻譯,但如果係手術之類,醫院係要向病人提供翻譯服務去解釋做咩。香港醫生勁就勁在三言兩語,但西方醫生/大陸醫生,可能就要翻譯,呢個又係要錢。再加上要同護士、救護、病人助理嘅溝通,其實都係煩。你可能覺得用英文講嘢好easy,但當講嘅嘢關係到人命,就唔會Easy。

希望有解釋到
Cls 大量支那醫生
一街都係有牌黃綠醫生
都話可以禁止無考本地試嘅海外醫生響公營機構執業,淨係俾佢地響私家醫院執業,咪可以保障公立醫院嘅水準囉。

私家醫院請咩醫生,佢地自己負責,我又唔信會請垃圾醫生倒自己米,就算真係都唔關我地一般市民嘅事。

唔好再spin 啦~
係咪好驚無得轉去私家醫院揾真銀呢
又spin.
再講一次,海外醫生無考本地執業試嘅, 只可以去私家醫院執業。
唔存在大陸醫生去公立醫院執業嘅可能,除非佢地pass 左本地試。

咁樣做,全世界都有著數,係除左本地醫生,無得再壟斷。
陣間又會話無幫助本地醫生
搵左海外醫生嚟搶飯碗
黑警年年報名人數下降唔見佢引入免試蝗蟲
條撚樣答你唔到嫁啦

算啦,醫學霸權好快都要收皮,玩爛個制度咁多年,終於物極必反,求仁得仁,可惜比支共有位入,召集大量蝗醫入港,害咗香港醫療系統

醫畜會有報應
美其名海外,最後咪又係一班支那醫牲
免試死得人多啦
根本冇進步過,一路食緊97前儲落嘅老本

又睇唔起亞洲其他國家,香港醫療世界頂尖
日本又話廢,台灣又話廢
原來瑪麗/威爾斯可以同Cleveland/Mayo Clinic相比

https://my.clevelandclinic.org/staff/9588-jeff-chueh
台灣土砲MD PhD過檔Cleveland Clinic
每次d反對免試嘅人一定會講「咁公立質素點啊,堆黃綠醫生落嚟公立點算」

永遠無視依家公立已經免試
不願面對放寬之後班黃綠反而會出外面賣醫生紙,唔會留係公立

我一早講咗公立市民冇得揀,私家有得揀
政府應該免試比人做私家反而做公立要執業試
班友就好似讀稿咁回帶「咁公立質素點啊,堆黃綠醫生落嚟公立點算」
繼續無視依家公立已經免試做有限度註冊
報紙佬訪問個班醫生都係,唔會同你講呢啲,下下拎公立質素嚟講,不如講下呢班有限度註冊同胞離開公立去私家之後醫療質素會升幾多啦

唔知反對個班友自己係醫生定咩人呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞