海外醫生擬免試 醫學會前會長轟違憲

70 回覆
50 Like 5 Dislike
https://hk.appledaily.com/local/20210308/QLWAM53AVBAHTKPUJYJVJUAGFE/

海外醫生擬免試 醫學會前會長轟違憲

■方津生指准許海外醫生免試執業侵犯了專業團體審核和頒授資格的自主權。資料圖片

【本報訊】政府早前提出修改醫生註冊條例,制訂引入非本地培訓醫生的機制,被指架空醫委會,為豁免應考執業試以引入海外醫生鋪路。醫學會前會長方津生表明反對修例,形容政府的建議猶如踐踏醫生專業自主權,最後所付出的代價將會是香港人的健康。

方津生昨日在一個電台節目表示,。。。。。。

斥踐踏專業自主權

他指,有關考試過去常被批評及格率很低,。。。

方津生強調執業資格試可確保安全的執業標準,。。。。。。。

面對本港公營醫療服務的問題,。。。。。。。
咩?愛國係咁,唔鐘意唔好做
報你國安
以後班免試仔唔使再屈係公立醫院做有限度註冊醫生害窮人
可以直接出去做私家
如果有私家醫院診所肯請,我唔覺得有考本地專業試嘅必要囉。
唔通養和會請d 垃圾醫生倒自己米咩。
逼人考本地試,只係為左保護本地醫生,等佢地唔使同西方頂尖嘅醫生競爭,我認為無咁嘅需要咁囉。
D 香港人怕睇大陸醫生,咪禁止無考本地試嘅醫生去公立醫院診所執業囉。
你去私營嘅可以揀睇邊個,就算真係有大陸醫生落到黎私家醫院執業你可以唔睇佢架嘛。
簡單到爆。。
多左海外醫生入黎私家醫院同本地醫生爭,公營醫院嘅醫生就無咁容易轉去私營揾真銀,咁就間接舒緩埋公立醫院醫生不足嘅問題。
最缺醫生嘅偏偏係公立醫院
支那就支那啦,海外
你講既你以為政府班仆街唔知咩?
改例既目的係咩政府同我地都心知肚明
On9政府
睇吓到時玩邊個
所而應該禁止無考本地試嘅醫生響所有公營醫療機構執業。
私營嘅就可以豁免,由得d 私家醫院自己評核。
咁就可以增加香港醫生嘅數目,同時又能題升醫療水準。
你都痴撚線,放外人入黎同本地人搶飯碗仲要唔洗佢地喺公立做,呢個够撚野政策黎
你係醫生,搶左你飯碗咩?
人地海外大醫生有本事,香港d 私家醫院爭住請,但就因為要本地執業試黎唔到,咁又公平咩?
醫學霸權好快收皮

當初唔開放塊餅畀海外醫生,而家畀支共藉口開放埋畀支那醫生,仆街醫學霸權攬炒香港
而加係要解缺醫生不足,提升醫療質素嘅問題。
呢個係關乎病人嘅權益,本地醫生嘅人工會唔會少左d,唔應該在考慮之列。
到時私家醫院請哂外地醫生 啲本地醫生咪要留返係公立 跟住咪夠醫生
有鬼西方頂尖醫生會黎香港捱咩。。。。
正苦越嚟越不知所謂
而依樣咪正正係班本地醫生唔想既地方囉
佢地壟斷緊成個私人市場
收幾錢都得
人工夠高嘅,應該會有大醫生肯黎。
況且做私家醫院嘅主管醫生,應該唔太辛苦囉。
On9走嚟賴醫學界
屌你支共想推一樣野點都有藉口架喇
同埋不嬲都有執業試 你考到咪有得做囉 幾時唔比塊餅你
一般唔會黎。。。。。。。
入得唔出得
要賺錢向自己國家都有啦
反而佢私人執業。邊個會睇大陸醫生?不過可能啲廢佬會。睇下啲戇鳩打科興
最驚佢哋全部喺公立。有大事冇得揀
快d引
最好全部換曬做支那人
齊齊食社會主義鐵拳
其實唔係海外,係中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞