講下你間屋幾大

572 回覆
292 Like 43 Dislike
1個人900呎,平租外國JJ
小朋友 self esteem 低 咪要吹大d
同女朋友住緊三層村屋連天台
不過長期係3樓活動
之前係香港兩個人住4房1600尺2個廁所
另外一工人房同工人有自己廁所

除咗有次試過外賣食錯嘢肚屙第一次覺得間屋十終於有用

長期有三間房我基本上冇入過去,同埋沖涼唔洗同女朋友爭果啲囉
但實際上覺得太大,由主人房去廚房太遠,係間房大嗌個工人又聽唔到

依加兩個係英國住300幾尺幾舒服(全開放式)又唔洗點執屋
一層得嗰三百幾呎
買個帳幕,上天台扑野,好正
台灣1000呎要幾多HKD?
同你差唔多,不過如果屋企冇乜雜物嘅話應該一家四口都有自己位置
老豆香港 八百呎
阿媽台灣 千三呎
自己英國 千一呎
居住環境要睇邊區
之前住正市中心,係方便,但大塵(其實係車嘅廢氣,黑到仆街),而且會好嘈。

而家住邊皮位,對正個大公園,2百幾萬平方尺
得閒落去跑步、踏單車都幾爽

最正係同老婆嘈交,有4間房可以避下
8成半啦!
睇你銀行有幾錢,錢夠多佢一樣借9成
同樣睇你收入,咩職業,軍公教直頭冇問題

我自己開舖就麻煩啲,好彩老婆果時定額存入自己戶口,變相成為穩定收入嘅證明

重點係要搵經紀相熟嘅銀行做,佢地會鬆手啲
以我單位為例,1000多少少,都要成2350萬台仔

你用1坪60-80萬就差唔多
邊皮58-60
市中心舊樓80up
市中心新樓120up(叔叔不行了)
邊方面?
一家三口加個工人,900尺
一個人500尺其實都係麻麻地
睡房連套廁250,書房150,衣帽間150尺,廳300尺,150尺雜物房,廚廁250,陽台100,工作平台50
應該咁先係最理想
500呎2人
你先係真心膠
我好明,星期日工人姐姐放假,叫外賣由自己間房去門口真係要半跑先夠快應到鐘
一家三口,700加花園
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞