召集所有鍾意K-ON! 輕音少女嘅面孔#49 玩時玩 唔好攞科興兩個字玩

1001 回覆
39 Like 5 Dislike
K-on宇一
Blending 既話 tab 譜會有寫 blending basic野黎 練多啲就輕鬆
我試過練到爆手指指甲同肉分開左

自學電結 kon 好多歌都玩到 因為冇乜solo 玩住power chord先 摸熟左同埋容易啲有成功感
睇到都覺得痛
指甲剪得唔夠短?
推線同震音都幾麻煩其實
新手好容易錯手勢 用左手指發力推 推唔夠或者太多
自學難執手勢就係依d位
Overblend左都可能係手勢唔啱
憂薨sir都好k-on
一般黎講 推線個陣手指會斜斜地咁放 手指厚肉個位禁實 用轉手碗個力推條線上去 過程手指唔會郁

睇你講有可能係手指推線個陣太直 用左手指頭d肉推上去 甩手條線sip左指甲同肉之間?估渣
結他線距高都可能易有依個問題
應該都係或者可能一隻手指咁blend自學係艱辛啲既 不過亦都好玩啲每次靠自己彈到同聽譜都好有滿足感
一隻手指推要好大力下
如果唔係首歌好難要好快咁轉位 都盡量用返2-3隻手指禁實好d
隔一段時間搵d熟結他嘅fd睇下執小小囉 進步得快d
依家比多集OVA我都還神
以前既事了 依加blend下blend下就blend到
佢出依啲比我睇我都會好開心
依個好鳩黎 好正
我有全套但係無人譯,全部都估估下佢做咩
買你覺得型啲嗰支
STRAT會比較萬用
你去睇下片兩隻有咩分別先穩陣D
之前YOUTUBE好似有英譯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞