召集所有鍾意K-ON! 輕音少女嘅面孔#49 玩時玩 唔好攞科興兩個字玩

1001 回覆
39 Like 5 Dislike
你指bar chord?
bar chord我覺得你屈到手腕同拇指有俾力
玩多就自自然然識

另外我覺得指力同手握力影響唔太大,揾到自己發力角度緊要啲
拎相遇天使為例,我初初當打音game咁,見到咩咪彈咩 掃一下
之後好啲咪數下拍子就加多一兩下咁掃 雖然會數錯
因為無fd一齊玩
建議點都買個amp仔
會開心d
Amplug 係我個年代係好迫不得已先會用
唔知依家有沒勁左

Btw d搵譜網好多都錯錯地
參考下ok
要準備都係官方出嘅譜好d
🚬🚬

🚬
你會睇到官譜d chord多變化好多
網上d譜用黎用去都係open chord 同最基本個幾種bar chord
彈出黎其實同首歌差好遠
k on d歌都唔易彈 好多都彈full chord 而且都快
沒話買貴左嘅 不過最好比較知想玩咩
Fender聲特別d 但重型野就未必岩玩

同埋最好拎去比人set up
Set得好嘅結他係差好遠
所以會建議跟人學學埋set up
Amp沒留意好耐唔識
1-6條線 邊條線邊格就禁落去好簡單
hug me
自學結他好難學得好 太多fd自學冇個掂
建議一開波搵老師學一排再自學再搵老師
買依支不如買MG69
我個fd話新手去啲蚊型琴行學啱姿勢先會好啲
通利有得訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞