點睇保費融資 一年有10% return ?

50 回覆
3 Like 7 Dislike
都唔使好理基金操作,最緊要知garanteed 回報,GN16 表現,同息口幾多
有監管 只係比大家得個知字 根本冇用
紅利唔派就唔派
識D中產廢老早幾年退休時畀agent氹咗買埋D10年期保証回報嘅plan, 點知10年後70幾歲可以攞返D錢出嚟時, 先發現回報率大約只有2-3厘/年, 同之前吹話有成8-10厘爭好遠, 聽講而家D plan 個return跌到大約得5厘, 唔知到期實際畀到幾多

佢仲有D 10年plan未供完, 到時要成80幾歲先攞到錢

佢話早知就買5-7年期嘅HY bond好過
其實真係ok 依家息低
有GN16係咪代表保險公司一定保證派到100%既預期紅利?
比年每年派到預期既90% 三十年後復息差幾撚多
10%連登仔一日都唔止
公道講句
其實真係睇你嘅風險接受程度
同埋等唔等錢洗有冇多餘錢

如果你真係得幾十,一百萬就唔好做

覺得每年10%回報低嘅可以
allin 啲錢去股票度

千奇都唔好擺喺銀行呀
擺一日蝕一日
最好唔好揸cash
其實各大保險公司都有紅利實現率比公眾參考
可以睇番2017年打後出既計劃

其實冇咩邊份低過95%
甚至現時好多都overachieve
咁你有冇見過
邊間有唔派紅利?
見過派比預期小50% up
何況gn 16 先出得幾年 仲要撞正牛市 派到100%正常
GGM GOF PFL呢啲基金
同保險公司一樣去買債券賺錢
一年都接近有10% 息
扣左30%股息稅有7-8厘袋
個個月都派息 又可以隨時走
要借錢買我寧願自己買呢啲
計過市面上其中一隻private banking offer 保單融資
Hibor 高過2.5% guarantee cash value 已經開始蝕錢

呢啲通常唔係一兩年 一買就要8年 到時已經係另一個經濟周期
中壽果d 2.34 %
如果年年cap 位一定輸
保費融資的確好正 尤其依家低息環境

最近都有唔少客做
https://t.me/ggahahsj1
條數係咁計無錯,但個個都Assume 咗銀行借果筆每年淨係還息,到期一次過贖回???

如果要本息一齊還,咪仆晒街
terms係咁寫,不過都有CALL LOAN既可能,就係保險公司評級被降

我有買落一份,亦有融資條LINE,只係間唔中借出來周轉吓。

有D銀行係你買份保險就一定要將嗰筆錢用哂係保險到,有D係俾條LINE你,你鍾意用就用,我覺得後者方便D

本身資金唔多,唔建議all in 落保險到
有閒錢先做啦
各位保險從業員好
其實樓主岩,唔好話連登仔,連大部分垃圾agent都唔知係咩,連債券基金係垃圾都講得出,佢地心目中ibanker trader都係垃圾。

5/6年前大陸走資落黎香港好犀利,人人買大額壽險,轉個頭就拎去PB借錢買野,不過又俾PB sales呃買咩accumulator到最後又輸番晒,其實如果認認真真買下高息產品回報都唔差
tmv持1-2年

屌你老母,係貼就呢度貼啦
前幾年買左隻irr 有8%
保費融資最吸引個位係
回報比起普通Saving plan高
風險上比起基金低
結合左兩者既特色

最近好多客問緊個玩法係點
有興趣可以了解下
https://t.me/wankada369
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞