點睇保費融資 一年有10% return ?

50 回覆
3 Like 7 Dislike
而家低息,做保費融資賺息差。一年賺10%return,好似唔錯,點睇?
用自己名幫保險公司借錢個隻?

紅利非保證
加息風險
入場費比較大
想知而家加息係咪有cap位,好似even最高息都有得賺
標準連登仔答案:涉及現金價值保單=垃圾

事實上要睇你係咩人,如果你係中產or高資產人士係極有用,不過如果單以回報計算用做到保費融資既金額拎去做債基其實回報上更高,睇中既係其實應該係佢以低保費做到一個超大額既人壽所以,除非你搵好多錢屋企無左你唔得,如果只係一般星斗市民都係唔好諗咁多啦
佢派個息係guaranteed?
Hi
上年賣左幾多單
好多agent
乜嘢叫GN16
When it’s too good to be true, it’s too good to be true
係,樓主搵返agent問啦
如果係為左呢10%要hold 起嗎5年以上,欠靈活~
但如果係PB 套錢出來,呢個係一個套現工具
試下Hibor +2% 肯定蝕死
其實保費融資係可以透過現行嘅股票或者任何投資類型嘅資產去問銀行套錢

再畀一筆小嘅首期去槓桿回報
而且係相對比較穩定
因為通常都會設有保證嘅利率

而且銀行嘅資產回顧年期有啲係長達五年即係五年內你就算冇呢筆錢喺度
銀行都唔會call你loan

所以係十分靈活

可以用埋你唔旭得嘅資產嚟再做多一筆
穩定有保證嘅收益
靈活在於將固定資產變成流動資產,但保單頭幾年既surrender charge 都好高,要起碼5年後先breakeve年,變相lock 住d錢起碼5年
債基揾苯
保費融資一般一次過比曬唔使供既,要供都只係比貸款利息
有cap 位ge
如果繼續行低息唔洗死
轉返加息周期就gg
佢係例如買100萬美金人壽額,本身要比20萬美金咁,本身保單價值好似係一開始就80%,即係16萬,咁呢16萬可以再抵押比銀行借返黎,咁你實際拎4萬就買到,5年後你退保拎返2x萬扣埋利息每年大概有4萬既10%賺咁樣,理論上一加息回報會低左好多,不過係幾年前賭finance讀返黎依家係咪咁樣操作就要搵個agent解答btw 10個有9個可能都唔知係乜黎,知都分分鐘唔識佢自己間公司舊基金操作係邊個位置
點解買左好多
gme 一晚100%...
你咩plan咁廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞