仲有冇人會考ccna

50 回覆
8 Like 4 Dislike
cloud=神
我可以講Cloud要學既野同Programming差唔多
更正:應該係要學既量
講真 唔係做 si/ isp / telco / mnc 用唔著ccnp 或以上

利申:ccnp
做Network programming 有冇cert要考?
勸你如果你係為錢既,你一係做Programmer 一係唔好入行。
RIP 我識啊, rest in "pieces"
ccnp新制
ISIS
上cloud就唔洗有network?
你可以直接念力連上cloud?
咁邊有人仲會背 config command
我唔明叫人一係做Programmer 一係唔好入行有咩問題
好多Non Programming 既工好多都會俾Cloud 吸收,變左Cloud要撈得掂要IT全能,AWS,Azure,Network, Database(7,8種),Automation,Container,Programming,Application Hosting(仲有好多),唔一定要樣樣都熟,但淨係要熟內面幾樣都要起碼1,2年。

我唔係話Cloud可以取代晒所以IT工,但Non Programming 工其中一個好處係唔洗update d IT知識咁快,但宜家Cloud更新速度已經唔慢,仲要你學既野係海量,宜家Cloud Engineer 人工高係好多公司因為疫情上左Cloud,但當新一代FG係響Cloud時代畢業之後,Cloud位就比唔上Programming 咁高人工。
啲人一講IT就係識得coding架啦
一上Cloud就意味住開始炒人同Infra佬要重新學過晒d野,唔學就會俾人淘汰。
香港 ccna = 公廁屎兜
其實鬼佬地方有一兩個 certification 已經夠哂照,喺香港人先咁鐘意考試
考試專家
上cloud係少左server
但唔駛network?
如果你公司有幾百部server就可以話cloud貴。
但如果你公司得幾部機,老闆睇法係可以cut一兩個人,所以cloud平d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞