仲有冇人會考ccna

50 回覆
8 Like 4 Dislike
見外國d人考完 ccna 話改變咗人生

但香港班 IT 嗰個都話廢紙
HKNOIT
唔考上去CCNP同CCIE有咩用
如果早幾年有人同我咁講就好
老師,我想讀 coding
如果你諗住入ISP,行networking咁你都係要考架啦
如果你做in-house, 咁CCNA都係networking basic嘢,就算咩都上晒cloud 你都要識基本networking啦
外國networking都算係high paid job
香港就越來越唔值錢
外國yes it
network都要有
唔會一下子全部轉晒cloud
以前HD讀Network
但走咗去做SI 主要搞system
而家仲要唔係做IT
聽完你哋講都有啲想考返CCNA
老實講,你要讀晒CCNA+CCNP既時間同你學熟一個language差唔多。
上晒cloud 都仲要ISP架嘛
ccnp
ospf BGP 正野嚟
直接考cloud cert仲好
同意

Cloud 己經要學VM, Storage, Networking
再extend 出去又有幾十樣野
不過Cloud位遲早都會變到好似Infra位,樣樣都要識但人工唔會高。
我覺得你應該學左寫Programm先,Infra位人工點都唔夠Programming位高,而且Infra位都要Keep住學野,要學既甚至比Programming更多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞