中國國民黨主席江啟臣形容中國是台灣主要威脅來源 指出一國兩制在台灣沒有市場

123 回覆
65 Like 13 Dislike
國民黨主席江啟臣日前接受路透社專訪,稱大陸是台灣主要威脅,引發國台辦不滿,要江勿陷入「民粹非理性對抗思維」。國民黨大陸事務部主任左正東昨日為江辯解,稱現在對兩岸來說,新冠疫情才是共同的威脅,盼疫苗來台能讓兩岸走出疫情,恢復交流、化解歧見。

...

江啟臣周二(2日)接受訪問時指「中國大陸是台灣面臨的主要威脅」,北京所提「一國兩制」在台灣沒有市場。

...

國台辦發言人朱鳳蓮周三(3日)表示,當前兩岸關係形勢仍然複雜嚴峻,台獨分裂勢力蓄意製造兩岸對立對抗,破壞台海和平穩定,這是台海面臨的威脅。朱鳳蓮稱,島內有關政黨和人士要明辨是非,不要陷入島內民粹非理性對抗思維,堅持積極的大陸政策立場,多做有利推動兩岸關係和平發展、增進兩岸同胞福祉、維護台海和平穩定的事,而不是相反。

Source:
https://m.mingpao.com/pns/中國/article/20210305/s00013/1614883632675/江啟臣「大陸威脅論」惹議-國民黨-疫情才是共同威脅

時代唔同冇得咁講既
唔入菠蘿搞到台灣人同仇敵愾
加速
本土派做主席又點班奶共廢老都未死晒
而且佢應該好快落馬
冇既咁咪會加速國民黨邊緣化
唔會啦,種種行動都似係加強緊台灣既國防能力
點會唔同
睇返當日決定清共原因
依家全部應驗晒
就算後生嘅揸正咗形象工程都有牌搞
反共係咪又係台灣兩黨共識
國民黨知道民間唔再鐘意奶中 , 而家想扮反中o係民進黨手上搶番D 支持
如果民進黨一失勢佢地就會改番口風
事實就係國民黨講咩都唔值得相信
咁果個年代左傾先係主流,只可以話共產黨騙術太高明
同埋蔣介石都係一個獨裁者本質上差別不大,台灣民主唔係係佢手上獲得既
睇黨內基層號唔號召到出嚟投票啦
國民黨係台灣就無市場啦
國民黨入面好複雜簡單啲來講就係老嘅奶共,後生基層就反共,但參與黨務意欲低
所以只要民進黨生生性性唔好做柒野
實可以捱到國民黨滅黨
民進黨霸左國民黨個兩岸立場,所以依家國民黨講乜都係曬氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞