其實大家覺得香港仲有冇希望

279 回覆
1074 Like 67 Dislike
冇希望
又嚟失敗主義

一開始唔係已知要頂好耐嘅咩?
其實上面講歷史嗰啲
我覺得係冇咩參考價值
以前國與國之間個邊框真係好實在
國內嘅問題真係由國內嘅人去推進

現在21世紀全球化
國與國個邊界模糊化晒
之間又有好多不道德交易
一個地方嘅事唔係由一個地方嘅人可以主導
尤其個改變會影響好多人嘅荷包,或者少咗性奴供應嘅時候
改變一個地方嘅阻力會更大

作為係香港出世既我 望住香港一步一步比人蠶食
所有事都同大陸接軌哂
連駿洋邨最簡單既屋邨名都要同大陸接軌
駿逸樓 駿爾樓 駿山樓 駿時樓 駿湖樓
其實一早都冇希望
不過有班人想改變香港 盡最後努力唔想放棄
我覺得香港已經冇希望冇得救 但香港人仲有希望
只要一日有香港人 香港都唔會消失
唔好因為對香港有咩憧憬 有咩眷戀 有咩希望 而留守香港
有得好走 就好走啦 無謂望住香港沉落去
一個講普通話用支付寶打的既香港

不過咁
如果你覺得國安得閒睇你電話 聽你傾電話冇乜所謂既
唔介意同大陸人做鄰居 睇開無線同文匯報
又可以掩住良心 其實冇問題 有把希望
其實移民只係拖延中共燒到自己嘅時間
香港冇 但香港人有 有得走好走
學你咁講 今日唔知聽日事 依家無希望 但係唔代表之後無 或者大家都覺得依一代已經係最後一批香港人 不過我地唔可以放棄 可以做既野少咗 唔等於無野做到 / 放棄 好老實講句 香港人已經無咩做到 街頭抗爭係無可能 依家唔單止無得再集會遊行 仲要愈黎愈少人 所以我地唯一做到既就係俾其他國家見到我地既決心 就算你移民都好 都要教育你既下一代 俾佢地知道香港既歷史 或者佢會成為下一個黃之峰/梁天琦 可能我諗得太樂觀啦 但係諗得悲觀又有咩用?
冇希望 但亦冇錢走

咁可以點撚樣

咪又係繼續過日子
其實都夠
7年前帶埋老婆移咗民
嗰時已經諗自己最後先仆街已經okay

2016年Trump當選係令我好surprise
覺得呢個世界有番啲希望
嚟緊只希望仲可以見到Trump掌權或者有下一個Trump出現
仲有魚革個陣班販民衝出黎割 家下真係報應
冇 但係好撚多人唔肯接受呢個現實
香港冇希望 不過香港人有希望
唔係因為有希望而堅持,係因為堅持而有希望
唔係屬世嘅希望,利申耶撚
其實我有時會覺得外國啲豬仲惡頂過香港班廢老
其實所有壞消息都係好消息
又向攬炒邁進一步
講個笑話俾你聽 50年不變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞