呢緊想寫個website有咩programming language建議

101 回覆
2 Like 25 Dislike
其實呢種諗法幾好,係偏向實用主義,真心諗過係咩情況底下用咩Technology , 舉個例子,依家好多人無腦Serverless, 美其名係AWS 5 pillar, Infra As a code , 唔需要諗Scalilbilty , relability ...etc 問題,

但learning cost/ curve 其實相當高, 你用既time cost 都會好高下,好多人無諗過最緊要係個想法同Product 出到世先,而over design 成個structure ,過早地用新野而無視左件貨要出左街先

當你件野簡單digitalocean 又好 php又好,laravel都好, 你有人自然有流量,有流量自然有錢,有錢自然可以做番好件事
介紹用咩都哂氣
由本來唔識 到一開始點吞到frontend+backend

不如樓主講多小小想做咩 先再講返最簡單既solution係咩
話時話想知今期流行啲乜可以睇
https://insights.stackoverflow.com/survey/2020#technology

(都係嗰句,為追潮流而追好易 burnout)
> Infra As a code

咁呢樣又唔關事
code 係最好嘅documentation
同呢個 make sure 你成個 stack 可以重新起返出嚟

公司 project 嘅話呢個係基本嘢
分開所有零件,用rest api溝通, 你想點都得
你講緊兩樣嘢。web 既front end 同web 既back end.

Front end 就一定係is 㗎啦,爭在用乜嘢framework.
Backend 就有好多選擇,包括無back end (static site generator)
做table唔用framework for loop
其實作為programmer, 用邊種language本質上冇咩分別
遲下趨勢估計係AI auto gen website出黎, 不如學下machine learning仲好
其實framework係幫緊d公司易main d
vanillajs寫得有practice 其實好過react
睇你想點
想學熱門大路野就react + nodejs
想用返python就django
試web app就flutter2
想炒冷飯用php laravel都重得
唔熟python, 但好多年前寫過下。
既然python 有twister 之類async networking framework, 點解無人整個有效率既web framework?
因為back end 既bottleneck 係io 係 threading 而唔係computation.
你可以google 下 c10k problem.
建議放棄
唔好踩 Rails 啦,其實 Rails 係寫得幾好,Ruby 都係 developer friendly 嘅 language,耐何佢命途坎坷
傳統 Back-end 四大已經好有效率,對 development 嚟講,配套又齊

Java Spring 系, Python Django, Ruby on Rails, php Laravel

鐘意自製齒輪玩新嘢就冇計啦,咁咪寫 Node.js, Golang, Rust 嗰啲囉,但做大嘢寫死
Reinvent the wheel
當係學習練習OK嘅
用next啦,performance 好快好爽又易用
我既意思係應該早有人係python 整個async 既web framework,但點解上面重好似講緊好似pythonn無呢樣嘢咁? 古老如Java servlet 都要朝向async request 啦
點解nodejs唔用得大型?
一個鼓勵人做 monkey patching 嘅語言/framework 真係好難唔叫佢二流。
寫ruby嗰陣你唔睇晒你 require 咗嘅 module 幫你做咗啲咩手腳,你係完全唔知自己啲 code 實際上 run 嗰陣會做啲乜。

最後搞到成個生態炒晒粉。同一個 programmer 喺 ruby 做嘅嘢同喺 python 做嘅嘢好可能都唔同,python 講究啲 code 要 "pythonic",相反 ruby 個生態就教你 monkey patching 同埋做同一樣嘢俾你十幾廿種方法去做。

過咗十幾年我都係未明點解啲人夠膽用 ruby。require 多幾嚿嘢連個 integer object 都唔知會變咗咩 behavior,咁點樣寫 code 呢?點解同一樣嘢有十幾種方法去做,要「讀者」識晒嗰十幾種方法先至算係識睇 ruby code 呢?喺呢種 adversarial 環境底下做到嘢嘅人先至係高手呀..
我反而覺得 python 難用

逼你一定要咁寫,冇乜藝術性

同埋 syntax 上唔好寫,JS 都好寫過佢
python 起 ml web server e 加興 fastapi.
聲稱做到nodejs 咁快 行async io (亦可以唔async簡單上手d). 但database 果層async io 就好似未有orm support.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞