呢緊想寫個website有咩programming language建議

101 回覆
2 Like 25 Dislike
Backend 你想用乜language 寫都得,只要你同倒browser communicate 就得,即係嗰program 係一個http server 就得。

Python/Node.js 係會用多啲ram 嘅,cpu 就其實唔會用太多,同埋而家大部份interpret language 都有JIT 㗎啦,其實唔會太慢,佢會慢係因為within 隻language 本身,會做多好多某程度上不必要嘅malloc + memcpy,同埋佢地有好多for reflection 嘅嘢,呢啲嘢係會拎佢地bulky咗 但就會令隻language 多咗啲好用嘅特性,令啲expression可以好簡單咁寫倒。不過而家啲server 係勁咗嘅,所以都可以話係用呢點trade off 返development cost。

我想提出一點,其實language 易寫同易睇係好重要,就算佢慢啲都冇乜所謂。同埋好多時唔洗一諗就諗performance 問題,只要你唔係用啲太慢嘅algo,同埋你嗰service 嘅traffic真係好大, 你都唔洗驚,只要嗰deployment 諗定auto scaling 就得,與其擔心server 唔夠快,擔心嗰server 冇人用好過啦

又順便講埋flask performance 唔好嘅問題,其實你撘waitress 去用,佢會開thread 同你行你個flask app, 其實都唔會太差嘅,本身flask 嗰doc 都係叫你撘啲production WSGI server 用嘅其實。你真係好想用asyncio, 咁你未用fastapi

又有人問web 加 ML 點算,fastapi 本身就係develop for 呢個use case, 但其實因為係backend 嘅關係,其實你想用乜language 寫都得。同埋Pytorch/tensorflow 係方便你砌model 同train model 啫,train 完你可以export 嗰model 去whatever format for inference, ONNX 係其中一個幾多language support 嘅format
Javascript 玩過就玩Javascript 先啦 上面班人推咁多野出黎做咩

咁咪 react 加個 nestjs 試下先囉
即係Python都冇問題?
黎明
有冇話frontend 邊個方便啲,我design麻麻
font end:
flutter 2 or angular

backend:
fastapi
吹左咁耐都冇人講go
無錯
其實用咩language整網站有咩所謂,最重要明白個project scope同system architecture, system rquirement,你仲要睇resources等等,大部分backend language 都可以support到基本功能,frontend黎黎去去都係嗰幾種,反而cloud architecture 會多好多變化同選擇
巴打你講得幾中肯
其實stack真係最重要
你唔係寫 web “app”嘅話
根本唔洗用 frontend framework

用 django rails 呢啲 backend framework
佢現成嘅template engine 已經好夠用
你想整咩先,可以 pm 本窮狗
MERN Stack or Django
整完都無人用
如果你想寫d簡單野自己玩 Js+php基本上已經搞掂
想寫pro d既web app就真係學react/vuejs
整個JSON API 再慢慢砌UI
之前做學校功課
學過一排django
發現成日都會隨機出 error 之後自己斷線, 但F5 就冇事
唔知關唔關我做既野事(我份功課大概係input 幾隻stock 一年內既Return data, 再plot 堆圖出黎)
老實講react真係攞黎搞 唔係太複雜既UI最好都係最簡單 html + css + js係最快最好
rails
Backend 啲 low level 嘢已經係由好多 infra 公司關決咗。例如咩 aws, docker, k8s 嗰啲。「一般人」只係喺上面寫 application logic,所以通常用唔到啲 low level 嘢。

你有本事用 C++ 嘔 HTTP response 嘅話即管去馬。不過坊間就冇乜人用 C++ 寫 web server/service,同埋今時唔同往日,好多好似CSRF呢啲伏位,唔用現成 framework 自己 implement 晒所有嘢就要將所有 server side web technologies (起碼 protocol 層面) 學一次⋯ 可以做但唔多抵。

至於有人講乜柒 python performance 唔好,你個 site 真係有每秒幾百個 request 先算啦,到時真係發生,喺前面加個 reverse caching proxy 就夠。 :0) 當年朱生用 php 寫臉書,發現 php 唔夠快先用重金請人將 php optimize 兼夾搵人用 C++ 重新 backend,你有咁多人用個 site 先算啦。

順帶一提 (唔係覆緊邪紫你),python 唔係 ML 帶起熱潮嘅,而係一直都唔少人用。正正係因為 python 配套成熟,先至多 ML 人用佢。tensorflow 面世嗰陣, django 已經出咗差唔多十年,係個好成熟(同埋好撚好用)嘅 web framework。係呀以前啲人興用 rails 多啲,不過最後點? :0) 跟潮流用埋啲二流嘢咪要係咁追新科技囉。我本人就喺 django 未1.0 之前就用緊,十幾年冇學過新嘢嘞

frontend 我就真係唔多熟,唔敢亂講。不過如果而家啲人寫個 90% static 嘅網站加多幾個 form 都咁重手又 react 又 typescript,咁我唯有講句真係好多謝大家為市場製造對 IT9 嘅需求。我就寫開 VanillaJS 嘅,多多指教。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞