一人一個當初入行同之後轉行/離職原因

75 回覆
43 Like 1 Dislike
New gra en表示愈做愈想走 壓力大 人事唔好 又係咁追更 重點係人工又唔係好高 做rn野
出面ngo請en仲高過ha...
病房見親既en 做既都同rn 一樣
有時都唔係好知除左份糧有咩分別
當初揀科嗰陣聽到護士PAN更咁癲 最後選咗社工 而家先發現對人嘅工作都有一定難度 畢竟你嘅工作成果同你嘅服務對象直接掛鉤 而且又要跑數 btw呢科移民又唔知做咩好 人工又唔上唔落 我都唔知自己想點
Industrial engine
唔拿拿臨轉行都唔知有咩撈
社工除左本行係咪都係冇咩出路? 或者有冇諗過讀個master 再轉行?
呢d 攞牌既科出到黎唔想做本行真係好頭痕
睇個title 離開香港會唔會多d 用武之地
讀building service engineering,上年fg 個陣就即刻有個frd 介紹我入一間超蚊型嘅顧問公司做assistant engineer,一入到去發現自己好似做咕喱多過做工程師咁,每日跟個師傅周圍去搬架餐拉電線,返咗幾個月都冇掂過畫圖嘅嘢,每日仲要不停比人屌老母,比老細屌做咩唔出多啲quotation r啲生意返黎做,大佬呀,我每日淨係出去做嘢返到公司已經7點幾,已經o撚左2個鐘t ,仲邊有時間幫你r生意,同埋我fg 咋,之後頂唔順走左同埋比咗個陰影我覺得依行所有公司都會係咁

依家轉左行做緊公營機構,人工比之前好,上司比之前nice太多(以前直接對director),個人心情都好好多,雖然前途冇咁好但我覺得依家依份工先可以做得長
唔做呢行變返一個8大degree仔 要出去同人爭 而家市況咁差應該唔會了。btw我哋fg係紅日再加14日 你哋每年(計埋星期日以外的公眾假期)有幾多日假放?
Fg 23k
當初都係想救急扶危想考救護主任
(無諗救護員因為現實份糧太underpaid唔夠將來養家)
但香港無Paramedic讀所以揀左nursing讀住先
最後都係考唔到救護
不過都叫好彩,因為之後了解到救護主任工作性質八九成係文職
自己都係鐘意hands on clinical野多啲
al 25 日, ph 另計
幾年前有排無野做 , 求其搵份工做住先。
就見識到香港D工究竟有幾西。
個老闆完全走法律低線:
勞工假,返 6日,無花紅,無雙糧,瘋狂無水OT,
仲係咁周圍洗人地腦: "我想你學野咋"
做左唔夠 2個月就走左
咁又幾正 做護士一年去到幾多次旅行?
以前一年一兩次到啦
多數年尾抽下年既假, 每次一個禮拜咁放.
因為係抽籤所以好難同另一半夾到時間去旅行, 同埋有假我都想攞黎抖下
學野又係d 人成日扮係明揸壓你既合理原因咁
心諗屌合約寫明呢個時間番工係學都係係呢個時間入面學啦下話, 不過香港邊有呢個道理存在
我都係讀industrial engineering 香港工程工又唔請
想做番engine又唔想做廠可以試下bs
不過好多西工 grad果下見過份夠膽出萬4長短週 好彩冇戇尻尻accept入行
咩公營機構?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞