一人一個當初入行同之後轉行/離職原因

75 回覆
43 Like 1 Dislike
開post 既目的係想比大家分享下自己工作前資料搜集不足而覺得中伏既經驗, 比諗住入行既睇下了解下實際情況都好

我自己本身做護士, 唔係首選工作, 入行係因為poly physio 門檻高到傻讀唔到 當年又未有咁多東華明愛戈d 課程, 於是就蹤左個頭埋去 諗住入行再搵職位去做多d sports medicine 既野.
讀之前既認知就係呢行要執屎執尿, 成日面對死亡, 又要番通宵, 聽落都唔開胃. 不過勝在fresh grad 人工高, 諗住可以彌補番. 讀左之後反而覺得屎尿死亡調整下心理都可以豁然面對, 但係追更文化真係反人類發明黎. 普通追更係晏二晚九第日朝七晏二, 通宵就晚九朝七平均一個禮拜一次, 而且一定係同一日番完早更夜晚就番通宵, 者係再前一晚一定係痴住個晏晝更, 番到個人得番個殼 比你抖番兩日都回唔到狀態, 更加唔好話做運動 身邊仲要好似冇人覺得呢個做法有問題咁, 變左做傳統一代傳一代永無止境咁. 聽過有個原因係話咩想護士長d 時間對番同一班病人, 心諗屌你佢唔出院你唔好放工呀笨 唔好彩既你仲會遇到一班好似以前讀修女學校d 朋友口中好嚴好多要求既修女咁管住你既上司
同埋係個體制入面用護士個角色根本做唔到我想做既野, 理想同諗法同呢行既人都有出入, 所以早排就遞左信. 短短係呢行既一段時間都有遇過好人, 我都好衷心咁感激佢地既教導, 但係整體黎講我都係唔想留低. 黎緊做住agency 既護士先, 收入少左d 不過可以有個機會整理一下自己人生.

我既故事到呢到, 有冇其他行業既師兄師姐可以分享下?
所以你係咪轉左行 冇再做護士?
諗住短期做住agency 先, 再一路發掘其他可以入既行業. 讀專科唔做本行走出黎真係要d 時間計劃下, 不過呢個係讀專科既等價交換黎既. 以前都考慮過呢點, 係冇諗過行到呢步會咁難諗下一步.
今年rn grad
都唔會做HA

最憎就係追更
巴打當初有咩令你揀呢條路
覺得護士好有意義
讀嘅野實際

出placement 都應付到
但唯一唔鐘意係追更

唔會唔做nurse嘅
但唔會係HA囉,寧願人工低少少,但多私人時間
同我當年感受有d 似
不過我諗住保障多d 同做用住先既心態入行, 之後覺得份工會揸乾你個人會越黎越少動力去轉行就果斷辭職
唔想做真係唔好蹤個頭埋黎
HA就唔會想做架喇
但都apply lu
當係條後路先😂
執屎執尿唔係PCA做嘅咩?
文書野唔係EA嘅咩?
有架, 諗緊好唔好依加儲多d 錢先, 兩三年後再去外國讀個master.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞