村屋裝太陽能有冇伏要注意?

78 回覆
3 Like 3 Dislike
如果起左你係唔會唔賣

首先正常屋企一度電買返嚟係$1.2左右,但中電同你收$5一度電,剩係咁你已經冇理由唔賣左佢。

以一般350呎天台為例
做16塊410LG板

每小時發電:
410*16=6560/1000=6.56度電

香港每日平均日照時間3.91小時

每日發電3.91*6.56=25.6度電

每年收益
25.6度*365日*$5
=$46810

保守少少計埋個Energy loss 打埋8折
46810*0.8
=$37448(5年內一定回本)

講真有多餘錢可以整到嘅,要諗嘅唔係整唔整,而係諗點整最好
依家訪間一般d牛都有有apps可以check住
你老母臭西呀
有冇度做埋隔熱層?
送埋㗎啦 不過如果用航空鋁做架就做唔到隔熱
傻鳩
比人屌到要跟人講嘢
屋台過街老鼠
賺到笑
請問你日撚日比幾十人屌老母有咩感覺呢?
日日聞天台屎渠氣聞到你傻撚左呀?
當起多個屋頂黎講ok

回唔回到本真係後話

如果電力公司第日唔同係買電,你拎黎自用,其本上又要另外俾裝一套供電儲電系統,先可以日間夜晚都用到日間既太陽能,而且啲儲電池係會老化要保養。
中電補貼到2033年底嘅 上左網個電價就簽死左。反而如果整套儲電其實好不切實際,貴得嚟又儲唔得多。
講賺錢不如炒股啦,放套野係到10幾萬,要等5年先回到本。未計保養,其他問題。你壞一樣野要換,我諗你都唔洗旨意有得平比你。
D 19公司裝撚左上去就當自己贏,就緊係話撚知你,上邊重有人話咩裝2.1m。好彩有巴打識例,指出問題。
留意1.5M 係覆緊#36 唐樓天台,村屋係2.5M
就係講緊2033後,佢會唔會再買電,再買又幾錢,唔買啲太陽能板又點打算者
咁你喺股票賺完錢,都會上生活好d㗎,家陣賺硬錢又可以起多層,有咩唔好?

保養就好簡單㗎啫,我唔知其他公司點計啦,但我地就頭2年工料全包,全部只換不修,壞邊樣換邊樣。

板就隻隻牌子唔同啦最少包原厰十五年~廿五年保養。

另外隻牛就最大變數嘅(因為係電子嘢)預幾千蚊一隻啦。

過左頭2年保養期,計返電工嘅人工加埋d料嘅價錢就係。
當有多層燒下嘢食
牛有app 可以 check 住,邊間廠呀睇過?
講緊逆變器呀? 覆返你下面,牛其實無咩電了野,主要都係銅圈
要搵食就專業少少啦
你都係呢行?有冇報價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞